2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ultraortodox Gabriela Firea támogatná az abortuszt és a szexuális nevelést is, bizonyos feltételek mellett

2021. november 25. 11:04, utolsó frissítés: 11:22

Első olvasásra meglepő kijelentéseket tett szerdai meghallgatásán Gabriela Firea, az újonnan létrehozott családügyi tárca élére jelölt miniszter. Támogatná az abortuszt és a szexuális nevelést is - röviden így lehetne összefoglalni a lényegét a beszédének, azonban érdemes megnézni kicsit közelebbről a szöveget.


„Mindig is harcolni fogok a nők jogaiért, nekik kell dönteniük, saját életük és testük fölött. Szorgalmazni fogom, hogy minden nő hozzájuthasson minőségi orvosi szolgáltatásokhoz, minőségi tanácsadáshoz, a gyontatójával való konzultációhoz - ha hívő személyről van szó -, hogy a maga és teste számára a legjobb döntést hozza meg. Ez nem mond ellent a születésszám növelése iránti vágyamnak – nem emeljük bármi áron” – jelentette ki Firea a munkaügyi és esélyegyenlőségi parlamenti bizottságban való meghallgatásán. Miközben úgy tűnik, hogy határozottan kiáll az abortuszjog mellett, egy rövid mellékmondatban felvillantja annak a lehetőségét, hogy az ortodox egyház, lelkigondozás címszó alatt befolyásolhassa a terhességmegszakításra jelentkező nők döntéseit.


Ebben a kontextusban nem árt megemlíteni, hogy Gabriela Firea bukaresti főpolgármestersége alatt óriási összegekkel támogatta a BOR-t, a Román Ortodox Egyházat: 2017-ben 65 millió lejt különítettek el erre a célra a főváros büdzséjéből, ebből mintegy 19 millió lej a Nemzet Katedrálisának jutott. 2018-ban a bukaresti városháza által az egyházaknak elkülönített összeg elérte a 121 millió lejt, a Nemzet Katedrálisának juttatott összeg pedig elérte a 45 milliót. 2019 elején is mintegy 53 millió lejt különítettek el az egyházakra, 10 milliót csak a Nemzet Katedrálisára.

Visszatérve Firea parlamenti meghlagatására, a családügyi tárca várományosa hangsúlyozta azt is, hogy "nem térünk vissza a forradalom előtti időkbe" - utalva arra, hogy Romániában, a kommunista időszakban, tilos volt az abortusz.

A családügyi tárca élére jelölt miniszter kijelentette, hogy támogatja az iskolai egészségügyi nevelést, amelyben lehetnek a szexualitásra vonatkozó ismeretek is, feltéve, hogy a kiskorúak szülei vagy hivatalos gyámjai beleegyeznek a gyereik részvételén az illető tanórákon.

„Határozottan támogatom, hogy minden gyermek részesüljön az egészségügyi nevelésben, még a szexualitást érintő ismeretek is legyenek benne, de ezt szakembereknek – orvosoknak, pszichológusoknak – a bevonásával és a család beleegyezésével kell megtenni, hiszen a hitoktatáshoz is a család beleegyezése szükséges. Szerintem egy felelős szülő nem tiltakozhat a tantárgy ellen. Egyetértek azzal, hogy a szakemberekkel közösen tudunk megoldást találni arra, hogy ne legyenek többé kiskorú anyák, mert ebben az EU-ban az első helyen állunk” – mondta Firea. Azonban nem tartaná kötelezőnek, amint kiderül a nyilatkozatból, és a szülőkre bízná a döntés meghozatalát.

Firea bemutatott néhány, a kormányprogramon keresztül megvalósuló intézkedést, és emlékeztetett arra, hogy a gyerekpénz 2 éves korig 427 lejről 600 lejre, a 2 és 18 év közötti gyermekek után pedig 214 lejről 243 lejre – írja a Hotnews.

Elmondta, hogy az új minisztérium támogatja a munkahelyi bölcsődék létrehozását, az afer school program megvalósítását, a családok anyagi támogatását tablettek, laptopok vásárlására az online oktatás gördülékenyebbé tételére, személyi kölcsönök felvételét fiatal családok számára, lakásépítési hitelkonstrukciók kidolgozását, stb.

Violeta Alexandru független parlamenti képviselő jegyezte meg a meghallgatáson, hogy mindaz, amit a miniszterjelölt felsorolt, más tárcák által is megvalósítható programok. "Úgy tűnik, kimondottan az ön számára hoztak létre egy minisztériumot " - mondta Alexandru, hozzátéve: a sors iróniája, hogy az a Klaus Johannis államfő írja majd alá családügyi miniszteri kinevezését, akit Firea 2014-ben az elnökválasztási kampányban éppen azzal támadott, hogy gyermektelen. Violeta Alexandru: "micsoda irónia, az elnök úr családügyi miniszterré fogja kinevezni, pedig ön azt mondta neki, hogy egy család nem normális, ha nincs gyereke."

Gabriela Firea 38 igen szavazattal, 18 nem szavazattal és 4 tartózkodással kedvező véleményezést kapott a család- és ifjúsági miniszteri posztra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS