2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rafila: akár személyesen demonstrálom, milyen könnyű a nyálteszt elvégzése

2021. november 25. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Csütörtökön 6,5 millió nyál alapú antigén gyorstesztet osztanak ki az iskoláknak - közölte az oktatási miniszter.


Sorin Cîmpeanu elmondta, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség adatai szerint az összesen 12 millió nyáltesztből csütörtökön 6,5 milliót osztanak ki az iskoláknak. A következő szállítmányok december 2-ára, illetve december 9-ére várhatók.

A tárcavezető emlékeztetett: az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete értelmében a nyáltesztes szűrés az iskolában és otthon is elvégezhető, de senki számára nem kötelező. Ha az iskolában zajlik a tesztelés, a szülőnek ki kell tölteniük egy hozzájárulási nyilatkozatot - tette hozzá.

A miniszter ugyanakkor azt ígérte: a diákok nyáltesztes szűrésének elkezdése előtt az egészségügyi minisztériummal közösen megtalálják majd a módját annak, hogy egy könnyen érthető videóban elmagyarázzák az eljárást - fűzte hozzá Cîmpeanu.

Alexandru Rafila, a ma beiktatott kormány egészségügyi minisztere ma kijelentette: akár személyesen kész demonstrálni, hogy a nyáltesztek elvégzése milyen egyszerű, és beszáll a gyakorlati bemutatót nyújtó filmecskék készítésébe. (agerpres, hírszerk)

Illusztráció: titoikids képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS