2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában 70%-os a természetes immunitás - a legnagyobb Európában

2021. november 26. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete szerint Európában nálunk van a legnagyobb arányú természetes immunitás a koronavírus ellen, 70% - írja a Hotnews a The Times cikkére hivatkozva.


Mégis, Romániában további 70 ezer ember halhat bele a koronavírus-fertőzésbe az elkövetkező időszakban, mivel nagyon alacsony az átoltottsági arány.

A kutatók szerint jelenleg Nagy-Britannia áll a legközelebb a járvány végéhez Európában, annak köszönhetően, hogy magas az átoltottsági arány is és a természetes immunitás is (vagyis azok aránya, akik átestek a betegségen).

A természetes immunitás aránya Norvégiában a legalacsonyabb, mindössze 3%.

A statszitikai módszerekkel dolgozó kutatók szerint Európában az elkövetkezőkben további akár 300 ezer személy halhat bele a koronavírus-fertőzésbe, és 900 ezren kerülnek kórházba.

Amit jelenleg Európa országaiban látunk, az már a járvány ötödik hulláma, magyarázta a Hotnewsnak Radu Ciornei mikrobiológus. Romániában a negyedik és az ötödik hullám egymásra tevődhet, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem igazán lesz a negyedik és ötödik hullám között "szünet". Szerinte csak jövő áv április-májusában lélegezhetünk fel kicsit, amikor az idő is felmelegszik. Addigra Románia is eléri remélhetőleg a legalább 60%-os átoltottságot.

Alexandru Rafila új egészségügyi miniszter szerint a járvány ötödik hulláma január közepén éri el Romániát. (hotnews)

Illusztráció: Bruzák Noémi/MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS