2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: 7 afrikai országot soroltunk piros zónába

2021. november 27. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Hét afrikai országot a járvány szempontjából piros zónába soroltak a román hatóságok - jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Raed Arafat.


A belügyi államtitkár közlése szerint intézkedést az indokolja, hogy az afrikai kontinens déli részén megjelent a koronavírus aggodalomra okot adó új variánsa. Hozzátette, a román hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ ajánlásai alapján jártak el.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szombaton elfogadott határozata szerint Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Dél-Afrika és Zimbabwe került piros zónába. Az intézkedés már szombattól hatályba lép - mondta Arafat.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a hét országokból érkező román vagy európai uniós polgárok 14 napra kerülnek az otthonukban vagy a határnál bejelentett lakcímen. Ha otthonukban nem áll módjukban elkülönülni a családtagjaiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől, akkor a hatóságok által a rendelkezésükre bocsátott lakhelyen töltik a karantént.

A hét dél-afrikai országból beutazó személyeket érkezésükkor RT-PCR-teszttel szűrik. Az érkezésüktől számított nyolcadik napon a tesztelést megismétlik, és ha az eredmény negatív, a tizedik napon az elkülönítésük véget ér. Ha a nyolcadik napon nem ismétlik meg a tesztelést, akkor 14 napig maradnak karanténban.

Arafat arra kérte a román állampolgárokat, hogy lehetőleg kerüljék a beutazást ezekbe az országokba.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS