2022. szeptember 25. vasárnapEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rafila szerint év végéig meg kellene csinálni a munkahelyi Covid-igazolványról szóló jogszabályt

2021. november 28. 10:30, utolsó frissítés: 10:30

Év végéig el kellene fogadni a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló jogszabályt - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter. Alaexandru Rafila szerint az intézkedést egy szakértők által kidolgozott algoritmus alapján vezetnék be.


A tárcavezető elmondta, a Covid-igazolványt csak akkor kellene kötelezővé tenni az alkalmazottak számára, ha egy bizonyos időtartamig folyamatosan emelkedik Romániában a koronavírusos fertőzések száma. Ha pedig egy bizonyos időtartamig folyamatosan csökkennek az esetszámok, a fertőzöttségi ráta pedig elér egy adott küszöbértéket, akkor visszavonnák az intézkedést - magyarázta.

Hozzátette, az Országos Közegészségügyi Intézet szakemberei határozzák majd meg, hogy milyen körülmények között lenne indokolt a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése.

Újságírói kérdésre elmondta, a kormánykoalíció eldönti majd, hogy sürgősségi rendelettel vagy a parlamentben elfogadott törvénnyel léptetik hatályba az intézkedést, de ennek év végéig meg kellen történnie. A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetését sürgősnek nevezte, de hangsúlyozta, hogy az eljárásnak átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie.

Rafila úgy vélekedett: a tervezett intézkedés a kötelező jellege miatt váltott ki ellenérzést az alkalmazottakból. "De szerintem mindenki belátja, hogy sokkal előnyösebb beoltatni magát, mint sűrűn tesztet végeztetni" - jegyezte meg.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS