2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: csütörtökön indul repülőgép a Marokkóban rekedt 72 román turistáért

2021. november 30. 13:48, utolsó frissítés: 20:09

Frissítés: Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden közölte, úgy döntöttek, két napot várnak a Marokkóban rekedt románok hazaszállításával, hogy időt adjanak a szükséges eljárások és formalitások elvégzésére, és addig ellenőrzik, hogy vannak-e még más romániai állampolgárok is a térségben.


Ciucă szerint a TAROM különgépe csütörtök reggel indulna Marokkóba a román állampolgárokért, és mivel a gépen maradnak szabad helyek, azokat felajánlják más, szintén ott rekedt európai polgároknak.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) kedden jóváhagyta a Marokkói Királyságban rekedt román állampolgárok hazatelepítését a TAROM légitársaság egy különjáratával, miután a marokkói hatóságok a koronavírus új törzsének megjelenése miatt felfüggesztették az országba irányuló kereskedelmi légi járatokat.

A bizottság 109-es határozata értelmében aktiválják az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust. A költségeket az állami büdzséből, a kormány rendelkezésére álló tartalékalapból állják.


---------------------------------

Az eredeti cikk:

Miután a marokkói hatóságok a koronavírus új törzsének megjelenése miatt felfüggesztették a Marokkóba irányuló kereskedelmi légi járatokat, a külügyminisztérium kedden közölte, hogy a rabati román nagykövetség jelenleg 72 romániai turista érdekében jár el, akiknek járatait törölték.


Közleményében a külügyminisztérium tájékoztat, hogy a rabati nagykövetség erőfeszítéseket tett és tesz annak érdekében, hogy alternatív repülőjáratokat találjon hazafelé a román állampolgároknak, emellett konzuli támogatást nyújt nekik.

A tárca nyomatékosította ugyanakkor, hogy a marokkói hatóságok kivételesen és külön engedély alapján engedélyezik a Marokkóba irányuló és onnan induló járatok további üzemeltetését. A külügyminisztérium azt ajánlja a román állampolgároknak, hogy akiknek a járatát törölték, ellenőrizzék az utazási lehetőséget a még Marokkóba közlekedő légitársaságoknál.

Jelenleg az Air France és a Transavia légitársaság üzemeltet még járatokat Marokkóba - közölte a tárca. A diplomáciai képviselet folyamatosan tájékoztatni fog - többek között a képviselet Facebook-oldalán - az engedélyezett járatokról. (agerpres)

A külügynek kedden a Dél-afrikai Johannesburgból sikerült 70 embert Bukarestbe indítani.

Nyitókép: Leah Kelley/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS