2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

18:30-tól indul a Ki meri bevállalni? Főszerkesztők az erdélyi magyar sajtószabadságról című beszélgetés

2021. november 30. 15:00, utolsó frissítés: 19:41

Kedd este 18:30–20:00 között a sajtószabadságról és fenntarthatóságról beszélget Pál Edit Éva (uh.ro), Vig Emese (Transindex.ro), Szász Attila (Marosvásárhelyi Rádió) és Sipos Zoltán (Átlátszó Erdély) főszerkesztő.
Az Átlátszó Erdély által szervezett online eseményre a Zoom-link segítségével lehet bejelentkezni. A facebookos eventje itt tekinthető meg.

A szervezők a leírásában azt írták, eljött a fülsiketítő csend ideje az erdélyi magyar médiában:

- már nincsenek sajtótájékoztatók,
- a hatóságok közérdekű adatot nem adnak, közszereplők nem érnek rá nyilatkozni, - vagy megválogatják, hogy milyen orgánumoknak, fakenews-ozzák a nekik nem tetsző kiadványokat,
- megpróbálják kizsarolni az újságíróból a források nevét.

- Ha valaki ennek ellenére utánajárna egy témának, annak jelzik: jól felfogott érdeke „igazodni” – ellenkező esetben lehet, hogy a következő pályázata már nem fog nyerni.


A provokatív cím („Ki meri bevállalni?”) feltehetően az előbb ismertetett szövegre reflektál. A beszélgetésen résztvevők száma tehát jelzésértékű, a téma aktualitását pedig így az is adja, hogy úgy tűnik, a megkérdezett erdélyi magyar szerkesztőségek közül, mindössze négyen kívántak beszélgetni a sajtószabadság és fenntarthatóság kérdéséről, köztük a Transindex felelős szerkesztője is.

Tartsatok velünk!

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS