2022. május 24. keddEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvári aktivista tette szóvá a magyar felirat hiányát a kolozsvári adventi vásárról

2021. december 01. 17:59, utolsó frissítés: 2021. december 02. 15:41

Amint a kolozsvári adventi vásár megnyitásakor hírt adtunk róla, a városháza ígéretei ellenére, idén sincsenek egyelőre magyar feliratok a rendezvényen. A többnyelvűségért síkra szálló Musai–Muszáj akciócsoport napokkal ezelőtt felkérte az RMDSZ-t, hasson oda, hogy a karácsonyi vásárban legyenek magyar feliratok, legyen magyar nyelvű weboldala és programfüzete a rendezvénynek, a látogatók számára játsszanak magyar nyelvű karácsonyi dalokat is a román, német, angol és roma énekek mellett.


Rácz Béla-Gergely, a városi önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője a Szabadságnak elmondta: a kolozsvári karácsonyi vásárok rendezésével megbízott cég az ígéretek ellenére elmulasztotta a magyar feliratok kihelyezését.

- Számonkértük a rendezőktől a mulasztást, a válasz az volt, hogy a sietség miatt nem volt már idő a magyar feliratok kinyomtatására és elhelyezésére, de ezt hétfőn pótolni fogják. A cég képviselőinek magyarázata szerint utolsó percig nem volt biztos, hogy a járványhelyzet alakulása lehetővé teszi a vásár megszervezését vagy sem, a magyar feliratok kihelyezésének elmaradása tehát a kapkodás számlájára írható – tájékoztatott a tanácsos a szervezők válaszáról.

Rácz ismertetése szerint a céggel a szerződés ezelőtt négy évvel köttetett, abban pedig nem szerepelt a magyar feliratokra vonatkozó kitétel, ilyen szempontból a szervezőket nem lehet szerződésszegéssel vádolni. A tavalyelőtti vásár néhány magyar felirata „különalku” eredménye volt. (Tavaly nem tartották meg a rendezvényt). Rácz hangsúlyozta: a következő szerződéskötéskor a magyar feliratokra vonatkozó feltételek nem maradhatnak ki.(hírszerk.)

De nemcsak a magyar közösségnek hiányoznak a többnyelvű feliratok. A közismert kolozsvári aktivista, Cristian Marchiș Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy a jelenlegi városvezetés nem tiszteli a kincses város multikulturális jellegét. Marchiș bejegyzésében Emil Boc polgármestert elődjéhez, Gheorghe Funarhoz hasonlította, rámutatva: az egykori szélsőséges kolozsvári városvezető nyíltan nacionalista és kirekesztő politikát folytatott, Boc hasonló elveket vall, de burkoltan végzi el ugyanazt.

"Míg az első túl vehemens volt, és mindent túl ostobán és túl nyíltan csinált, addig az új polgármesternek sikerült a régi tervet szisztematikus és alattomos módon megvalósítania. Hamarosan levehetjük a város bejáratánál lévő többnyelvű táblát. Mert a kincses város soknemzetiségű történelmére semmi sem fog emlékeztetni..." - írja Marchis a bejegyzésében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS