2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániában egyelőre nem találtak Omicron-fertőzöttet

2021. december 01. 20:34, utolsó frissítés: 20:34

Elvégezték az első szekvenáláson alapuló vizsgálatokat az Omicron variánsra vonatkozóan Romániában. A 19 város Covid-betegeitől kiválasztott mintákban nem azonosították új afrikai mutációt, jelentették be a Medlife képviselői. A forrás szerint a vizsgálat ezen szakaszában elemzett minták a koronavírus Delta-törzsének többségét tartalmazzák.


"Az Omicron törzs világméretű megjelenésével összefüggésben a MedLife újraindította a SARS-CoV-2 genom szekvenálását. A 156 mintából álló tétel elemzéséből származó első mintákat a MedLife orvosai véletlenszerűen választották ki az ország 19 városának (Alexandria, Bákó, Brassó, Bukarest, Buzău, Călărași, Kolozsvár, Konstanca, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Nagyszeben, Slobozia, Târgoviște, Temesvár) betegeitől. A MedLife jelentése szerint az elemzett minták többsége a koronavírus Delta törzsét tartalmazza, és Romániában nem azonosították a koronavírus romániai változatát vagy az új Omicron variáns jelenlétét.

"Az előzetes adatok azt mutatják, hogy az Omicron törzs fertőzőbb, mint a Delta. Ugyanakkor a szakértők szerint a vakcinák hatékonysága alacsonyabb lehet ezzel a törzzsel szemben, amivel összefüggésben fokozni kell az új variánssal fertőzött esetek korai felismerésére és izolálására irányuló erőfeszítéseket. A megfelelő szekvenálási és esetizolációs stratégia alkalmazása segíthet megállítani az új törzsek terjedését, vagy legalábbis késleltetheti a világjárvány új hullámának kialakulását" - nyilatkozta Dumitru Jardan orvos.

A MedLife szakértői csoportja továbbá bejelentette, hogy az ebben a tételben elemzett minták közül 11, azaz 7% tartalmazza az AY.4.2. variánst, amely a Delta törzs származéka, és amelyet a nemzetközi szakértők intenzíven figyelemmel kísértek, miután az Egyesült Királyságban a COVID-19 fertőzések számának növekedését figyelték meg. A londoni Imperial College november közepén közzétett tanulmánya szerint azonban, bár a Delta AY.4.2. alváltozat kissé fertőzőképesebbnek tűnik, mint az eredeti változat, nem mutatták ki, hogy a betegség súlyosabb formáit okozná, vagy csökkentené a vakcinák hatékonyságát.

Az Európai Betegségellenőrző Központ szerint tegnapig 44 Omicron megbetegedést erősítettek meg 11 uniós országban, amelyek mindegyike tünetmentes vagy enyhe tünetekkel járt. Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország legalább egy megerősített esetet jelentett a koronavírus új változatával való fertőzésből, és további gyanús eseteket vizsgálnak. Az Európai Betegségellenőrző Központ (ECDC) jelentése szerint a fertőzések száma magasabb lehet, mivel a hatóságok még mindig vizsgálják az Omicron fertőzés számos további valószínűsíthető esetét.(Digi24)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS