2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarázkodásra kényszerült a csíki polgármester, amiért piros-sárga-kék lett egy épület december 1-jén

2021. december 02. 14:14, utolsó frissítés: 14:21

Nem igazán tetszett a csíkszeredai lakosoknak, hogy a székelyföldi és döntő többségében magyarok lakta megyeközpontban fényfestéssel piros-sárga-kékre színezték a szakszervezetek házát december 1-je alkalmából.


Főleg a közösségi médiában többen is szóvá tették a dolgot, de a székelyföldi sajtóban is elhangzott a múltidéző: bezzeg Ráduly idejében minden jobb volt – hisz Románia nemzeti ünnepén az egykori csíki polgármester bezzeg figyelmen kívül hagyta a közösség kisebbségét, a csíkszeredai románokat.

Korodi Attila polgármester ezzel szemben a Prefektusi Hivatal kérésének tett eleget, amiért utólag „több jelzés is érkezett” hozzá. Ő azonban úgy gondolja: "Csíkszeredában egy közösség vagyunk. És ennek a közösségnek román anyanyelvű tagjai is vannak. Intézményként, városházaként a román állam ünnepén meg kell adnunk a tiszteletet. Ez a tisztelet nem egyenlő az elfogadással, és soha nem szabad egyenlő legyen a feladással!" Ugyanakkor felsorolta, hogy hány esetben történt meg a piros-fehér-zöld színek használata a magyar nemzeti ünnepek alkalmából.

A polgármester részletes indoklása itt olvasható el teljes terjedelmében:(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS