2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ma van a fogyatékkal élők világnapja: Romániában több mint 850 ezer ilyen személyt tartanak nyilván

2021. december 03. 13:58, utolsó frissítés: 15:50

Romániában jelenleg 861.000 fogyatékkal élő személyt tartanak nyilván, akiknek mindössze 2 százaléka részesül állami gondozásban - derül ki a fogyatékkal élőkért felelős szakhatóság (ANDPDCA) pénteken közölt adataiból.


A fogyatékkal élő személyek száma Bukarestben (73.522), Prahova megyében (37.909) és Argeş megyében (32.227) a legnagyobb, a legkisebb pedig Kovászna megyében (6442). Mintegy 53 százalékuk nő, 72 százalékuk pedig 50 évesnél idősebb; 40,30 százalékuk súlyos, 47,73 százalékuk közepes, 11,97 százalékuk mérsékelt vagy enyhe fogyatékkal él.

ANDPDCA pénteki közleményében emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány elmélyítette a társadalmi egyenlőtlenségeket és nyilvánvalóvá tette, hogy mennyire fontosak a fogyatékkal élő személyek integrációjára tett erőfeszítések.

A hatóság közölte azt is, hogy a bentlakásos állami ellátásban részesülő fogyatékkal élő felnőttek 90 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást.

Az ENSZ 1992-ben december 3-át a fogyatékkal élők világnapjává nyilvánította. Ebből az alkalomból az ANDPDCA pénteken több eseményt is szervez.

Bár Románia tett előrelépéseket a fogyatékkal élők társadalmi és gazdasági integrációja terén, még sok fontos tennivaló van

- fogalmazott pénteken Klaus Johannis a fogyatékkal élők világnapján közzétett üzenetében.

Az államfő szerint a román államnak az emberi jogok, értékek, szabadságok és méltóság tiszteletben tartásával összhangban lévő életet kell biztosítania a fogyatékkal élők számára. "A fogyatékkal élő személyek világnapja mindannyiunk számára lehetőséget nyújt határozottan elítélni az említett személyek hátrányos megkülönböztetésének és társadalmi kirekesztésének minden formáját. Ha támogatják őket, a fogyatékkal élő emberek aktívan hozzájárulnak a társadalom fejlődéséhez - írta üzenetében Johannis.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a fogyatékkal élők számára a COVID-19 világjárvány "új akadályt jelentett a fejlődésük és jólétük útjában, ez pedig tovább növeli az egyenlőtlenségeket és súlyosbítja a már meglévő problémákat".

Az oktatás, az egészségügy, a szociális védelem, a mobilitás, a munkaerő-piaci integráció és a közösségi részvétel csak néhány azon területek közül, ahol a romániai fogyatékkal élők komoly nehézségekkel szembesülnek, és ezeket a nehézségeket csak a társadalom közös erőfeszítésével lehet leküzdeni - szögezte le az államfő.

'Biztosítanunk kell minden gyermek bekerülését az oktatási rendszerbe és minden embernek lehetőséget arra, hogy az igényeihez igazodó munkát kapjon. Mélyreható változás csak akkor fog bekövetkezni, ha mindannyian elfogadjuk személyes meggyőződésként, hogy különbözőek, de egyenlőek vagyunk. Mindenki hozzájárulhat a társadalom fejlődéséhez, ha nem korlátozzák, és ha erre ösztönzik' - írta Johannis.

A román államnak továbbra is prioritásként kell kezelnie a megkülönböztetés és a marginalizáció elleni küzdelmet, a jogok és szabadságjogok védelmét, szögezte le az államfő.

Az államfő megerősítette szilárd elkötelezettségét minden olyan kezdeményezés támogatására, amely a fogyatékkal élők jogainak védelmét és előmozdítását, valamint a megkülönböztetés és mindenfajta visszaélés elleni küzdelmet és a méltányos életkörülmények biztosítását szolgálja.

(agerpres)

Illusztráció:Nguyen Minh, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS