2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar állami kitüntetést kapott Bálint Benczédi Ferenc, nyugalmazott unitárius püspök

2021. december 03. 14:31, utolsó frissítés: 14:42

A Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozatával tüntették ki Bálint Benczédi Ferenc nyugalmazott unitárius püspököt.


A kitüntetést Mile Lajos magyar főkonzul adta át a díjazottnak a Vallásszabadság Házában, szimbolikus helyszínen, hiszen a valamikor unitárius püspöki palotaként funkcionáló épület Bálint-Benczédi idejében vált a kolozsvári magyarság egyik fontos rendezvény-helyszínévé, találkozási pontjává. A felújított épületet 2018-ban, a vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulóján adták át. Mile Lajos „jóságra törekvő, közösségépítő püspöknek, kultúrára fogékony, szerény és jó humorú emberként” jellemezte a püspököt.

Bálint Benczédi Ferenc átveszi a díjat Mile Lajos főkonzultól. Fotó: Márkos TamásBálint Benczédi Ferenc átveszi a díjat Mile Lajos főkonzultól. Fotó: Márkos Tamás


„Mindig éreztem, hogy Isten mellettem és nem felettem áll. Szolgájának szegődtem, hogy az emberek lássák, az élet nem üresség. Jósággal és megértéssel sok mindent meg lehet oldani. Mi mind összetartozunk, mint Isten teremtménye, az ember, mint Jézus tanítványai, a keresztények és magyarként is”, fogalmazott Bálint Benczédi.

Rácz Nobert, az Unitárius Egyház főjegyzője üdvözlő beszédében kiemelte, hogy a szakmai együttműködésen túl erős emberi kapcsolatok kötik a volt püspökhöz

Laudációt Márkos Albert hegedűművész mondott, a szöveget teljes egészében a Szabadság napilap közölte. Záróakkordként Márkos Albert és Béres Melinda hegedűművészek egy-egy R. Glier- és Bartók-hegedűduót adtak elő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS