2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy indokolt vagy sem a negatív teszthez kötni a Romániába való beutazást

2021. december 03. 18:13, utolsó frissítés: 18:56

Ismét megvizsgálja az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), hogy indokolt-e negatív RT-PCR-teszthez kötni az ország területére való belépést december 5-étől – közölte pénteken a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU).


A DSU cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a pénteki kormányülésen „nézeteltérések” adódtak a téma kapcsán.

A közleményben rámutattak, a koronavírus omikron variánsának terjedésével kapcsolatos bizonytalanság miatt, illetve tekintettel arra, hogy a teljeskörűen beoltott vagy a betegségen átesett személyek is megfertőződhetnek, az INSP december 2-án küldött egy átiratot a DSU-nak és az egészségügyi minisztériumnak, amelyben javasolta, hogy ezután csak negatív koronavírusteszttel engedélyezzék a belépést a Romániába érkezők számára, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású országból érkeznek. A DSU ragaszkodott hozzá, hogy az országos vészhelyzeti bizottság pénteki ülésén megvitassák az INSP javaslatát. Az intézmény ugyanakkor egy határozattervezetet is előterjesztett az egészségügyi minisztérium és az INSP javaslatai alapján.

A DSU hangsúlyozta, intézményi hatáskörének megfelelően a világjárvány alatt több ízben is iránymutatásokat, cselekvési terveket dolgozott ki a közegészségügyi szakemberek javaslatai alapján, amelyeket aztán a CNSU döntéshozó fórumként megvitatott, és elfogadott vagy sem.

Marius Budăi munkaügyi miniszter az esetleges újabb korlátozások bevezetésének lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a pénteki kormányülésen tárgyaltak a témáról, tekintettel arra, hogy a következő időszakban sokan térnek majd haza külföldről az ünnepek miatt. „Megtaláljuk majd a legjobb megoldásokat” – fogalmazott a tárcavezető. (agerpres)

Nyitókép: Frauke Riether képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS