2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy fogyatékossággal élő személy fél évig feküdt törött lábbal, de az intézmény szerint ez nem sürgősségi eset

2021. december 03. 19:38, utolsó frissítés: 19:38

Egy Vreanca megyei otthonban egy súlyos fogyatékossággal élő személy fél évig törött lábbal feküdt, mert az intézet vezetősége szerint az eset „nem volt sürgősségi” – számol be az Libertatea.


A Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) gyerekjogi és szociális esetekkel foglalkozó civil szervezet egy látogatás során talált rá a zătreni-i gondozóotthonban a 33 éves, ágyban fekvő, súlyos fogyatékossággal élő személyre, akinek júliusban tört el a lába.

A Libertatea beszámolójából kiderül, hogy az intézet dokumentumai szerint a törést július egyik reggelén fedezték fel az otthon munkatársai, de semmi nyoma nincs annak, hogyan történhetett a baleset. Az intézet aligazgatója úgy vélte „talán mosdatás közben” eshetett meg, mivel nagyon törékenyek az ágyhoz kötött beteg csontjai.

Amikor a pácienst kórházba küldték, akkor az intézet részéről senki nem kísérte el, pedig az illető súlyos szellemi fogyatékossággal él, így nem nagyon tudhatta tájékoztatni a kórházban dolgozó egészségügyi munkásokat. Arra is fény derült, hogy a törés felfedezését követően tíz nap késéssel a kórház ortopédia osztályára volt befektetve, majd miután visszakerült az otthonba, valahogyan lekerült a lábáról a törött csontot rögzítő sínpár. Az intézet orvosa szerint az ápolók vették le, az aligazgató szerint már a kórházban lekerült róla, de az ápolók ijedtükben erről nem szóltak. Azóta a beteg lába teljesen természetellenes helyzetben volt.

A beteget azóta sem vizsgálta meg szakorvos, csak akkor, amikor a civil szervezet munkatársai november végén megtalálták, és az állapotát látva mentőt hívtak. A szervezet képviselője beszámolt arról, hogy a beteg nagyon sokat nyögdécselt, sírt – hiszen erős fájdalmai lehettek – amire válaszként az intézmény orvosa algocalmint szokott adni, amitől lecsillapodott.

Ugyanis az intézet vezetősége szerint nem kellett mentőt hívni, az eset nem jelentett sürgősségi helyzetet. Arról is beszámolt a sajtónak, hogy a civil szervezet tagjai jogtalanul hatoltak be az intézménybe, és fenyegetésekkel vették rá arra, hogy kórházba vitessék a beteget, és csak az volt a céljuk, hogy lejárassák az intézmény hírnevét. Álláspontjuk szerint egyetlen orvos sem állított fel semmiféle diagnózist, vagy kezelést a betegüknek, tehát minden rendben van.

A sürgősségin ismét az ortopédiára való beutalást javasolták, ugyanis sebészeti beavatkozásra van szüksége az illető személynek az elhanyagolt csonttörés miatt, majd további szakorvosi vizsgálatokat is elrendeltek. Az intézményvezető arról is nyilatkozott a sajtónak, hogy az esetben nem indítottak vizsgálatokat, és a hatóságokat sem értesítették, hiszen azt csak akkor tehetik meg, ha valami „gyanú áll fenn”, itt pedig erről nem lehet beszélni.

Az eset kapcsán a Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) nyílt levelet fogalmazott meg az ország vezetői számára, amelyben felhívják a figyelmet az általuk észlelt problémákra, és azonnali megoldást követelnek. (Adevarul, hírszerk.)

Nyitókép: Centrul pentru Resurse Juridice.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS