2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak negatív RT-PCR-teszttel léphetnek be Romániába az EU-n kívüli országokból érkező személyek

2021. december 05. 16:20, utolsó frissítés: 19:10

Az EU-n kívüli országokból érkező román és uniós állampolgárok csak 48 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszt felmutatásával léphetnek be Romániába - jelentette be vasárnap az egészségügyi miniszter. A szigorítás azok esetében is érvényes, akik be vannak oltva.


Alexandru Rafila a koronavírus omikron variánsának romániai megjelenése miatt hozott intézkedéseket ismertette a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.A miniszter elmondta, az EU-n kívüli országokból érkező oltatlan személyek 10 napos karanténba kerülnek Romániában. Ilyen EU-n kívül ország például Nagy-Britannia is, ahol szintén szigorításokat jelentettek be szombaton: keddtől az indulás előtt is tesztet kell végezniük az Angliába utazóknak.

Az EU tagállamaiból érkezők az uniós digitális Covid-igazolvánnyal léphetnek be az országba, ugyanúgy, mint eddig. Azok a piros zónás EU-tagállamokból érkező oltatlan személyek, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, szintén 10 napos karanténba kerülnek. Ugyanakkor 14 napos karanténba kerülnek azok az oltatlanok is, akik az elmúlt hat hónapban nem estek át a koronavírus-fertőzésen és nem mutatnak fel a határon egy 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet - sorolta Rafila. Az EU tagállamaiból érkező 12 évnél fiatalabb gyerekre nem vonatkozik az előírás, tehát esetükben nem szükséges a RT-PCR-teszt.

A tárcavezető tájékoztatása szerint ezeket az intézkedéseket az országos vészhelyzeti bizottság fogadja majd el a koalícióban való megvitatásuk után. Hangsúlyozta, hogy legkevesebb "2-3 napon belül" lépnek majd hatályba, így lesz idő tájékoztatni róluk a lakosságot.

Ugyanakkor Raed Arafat azt is bejelentette, hogy december 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a nyomonkövetési formanyomtatványt (Passenger Locator Form) már nagyon sok ország bevezette. Ez segítséget nyújt a hatóságoknak ahhoz, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel - magyarázta az államtitkár. Ebben az esetben mindegy, hogy EU-s vagy nem EU-s államból érkeznek.

"A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg érintkeztek fertőzöttekkel. Tőlük megtudhatjuk azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi ankét lefolytatásában segít" - részletezte Arafat.

A kormány közleménye szerint a nyomonkövetési formanyomtatvány bevezetésére azért lesz szükség, mert a decemberi ünnepek idején várhatóan sok román állampolgár tér vissza az országba, és időközben terjedni kezdett a világon koronavírus omikron variánsa
(agerpres/hotnews)
fotó: PxHere

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS