2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve! Hegyimentők: Vipera mart meg egy férfit a Királykő-hegységben. Herpetológus: gyanús nekem az a marás!

2021. december 06. 11:03, utolsó frissítés: 12:56


Frissítés:

Nagyon furcsálltuk ezt az értesülést, hiszen a hüllők a hideg időszakban köztudottan képtelenek a mozgásra, ezért kikértük Sos Tibor herpetológus véleményét.

Aki kifejtette, hogy "nagyon gyanús" neki az eset, hiszen ilyenkor a hüllők nem mozognak a hegyvidéki területeken. Elmondta: gyakori eset, hogy a turisták azt állítják, kígyó marta meg őket anélkül, hogy egyáltalán látnának a közelükben kígyót. Akadnak olyanok, akik egy akármilyen csípésre, sebre képesek ráfogni, hogy kígyómarás.

És sokszor egyedül az érintett a tanú. Mint például a jelen esetben is, amint a hegyimentő szolgálat közleményéből kiderül. Tehát ők is a turista beszámolójára alapoztak.

"Az orvosok pedig nem aszerint kezelnek egy pácienst, hogy az illető mit állít, hanem annak alapján, amit ők látnak. Megnézik, hogy van-e kígyómarásra utaló jel, ha pedig nincs, kap egy infúziót. És a beteg gyakran azzal a tudattal megy el, hogy őt meggyógyították ellenméreggel" - fejtette ki a biológus.

____________________________________________________________________________________

Az eredeti hírünk:

Vipera mart meg egy férfit a Királykő-hegységben; a zernyesti hegyimentőknek és a Brassó megyei katasztrófavédelem munkatársainak sikerült idejében elvinniük egy orvosi rendelőbe.

'Valószínűleg sokunknak nehéz elhinni, de ez a szokatlan eset a Királykő gerincén rámutat, hogy semmi sem lehetetlen. Egy férfit megtámadott egy vipera..., annak ellenére, hogy december van, és hótakaró borítja az egész hegygerincet' - olvasható a zernyesti hegyimentő-szolgálat Facebook-oldalán.

A férfi segítséget kért az 112-es sürgősségi számon, a közelben tartózkodó egyik hegyimentőnek pedig 'rekordidő alatt" sikerült levinnie őt a Hegyes-csúcsról (Vf. Ascuţit) egészen addig a pontig, ahol kollégái átvették. Kevesebb, mint két óra alatt már a zernyesti városi kórházba ért vele a SMURD egy csapata. Innen átvitték a Brassó megyei kórházba, állapota jelenleg stabil - tájékoztatott még a hegyimentő-szolgálat.(agerpres)Fotó: Benny Trapp/wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS