2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítés: Megszavazták! Lazításokat jelentett be Raed Arafat: PCR-teszttel is lehet majd látogatni a bevásárlóközpontokat

2021. december 07. 21:35, utolsó frissítés: 2021. december 08. 14:33


Frissítés:

A kormány szerdai ülésén jóváhagyta a Raed Arafat által kedd este bejelentett lazító intézkedéseket.

Az ülés után az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a lazító intézkedések további sorsa az állampolgárok egyéni magatartásától függ. És ha a fertőzések száma ismét megnő, a korlátozásokat újra bevezetik.

"Reményt kell adnunk az embereknek, hogy ebben az országban lehet normálisan élni" - mondta a miniszter. Alexandru Rafila a hatóságok és a lakosság közötti "partnerségről" is beszélt. "Ezek az intézkedések az első lépést jelentik. A világjárvány következményeit csak akkor lehet jobban kordában tartani, ha ez a partnerség fennáll" - jelentette ki.

___________________________________________________________________________________

Korábbi hírünk:

Lazító intézkedéseket jelentett be Raed Arafat, az országos vészhelyzeti bizottság vezetője. Az általuk javasolt intézkedések akkor lépnek érvénybe, ha azokat elfogadják a soron következő kormányülésen, és megjelenik erről a kormányhatározat.

A lazító intézkedések a következők:

* megszűnik az oltatlanok éjszakai kijárási korlátozása
* az üzletek, más gazdasági egységek és a kulturális intézmények már nem csak 21 óráig maradhatnak nyitva, hanem 22 óráig
* a zsúfolt helyeket kivéve kültéri maszkviselés sem lesz kötelező már. A zsúfolt hely alatt például buszmegállót, piacot vagy vásárt kell érteni.
* beltérben a maszk viselése továbbra is kötelező, így a tömegközlekedési járműveken is.
* friss negatív PCR-teszt, illetve negatív antigén teszt felmutatásával is lehet már látogatni a bevásárlóközpontokat, illetve egyéb nem létfontosságú boltokat
* a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben már nem szükséges zöldigazolvány, de csak annyian léphetnek be az üzlethelyiségekbe, hogy személyenként jusson legalább 4 négyzetméternyi terület.
* többen mehetnek a moziba, a színházba és sportrendezvényekre, a jelenlegi 30 százalékos helykihasználást 50 százalékosra emelik.
* karácsonykor és szilveszterkor nem korlátozzák az éttermek nyitvatartását, viszont a vendéglátóhelyek csak 50 százalékos helykihasználással működhetnek, és csak oltottak, betegségen átesetettek, illetve olyanok vehetnek részt, akik teszttel tudják igazolni, hogy negatívak.
* szilveszterkor lehet szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a szabályok betartásával. Ezért a szervezők felelnek. (g4media)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS