2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vesztegetés és sikkasztás gyanújával letartóztatták a ploiești-i bölcsődék vezetőjét. Ételt is lophattak a gyerekek szája elől

2021. december 08. 14:20, utolsó frissítés: 14:55

Nagy mennyiségű, a gyerekeknek szánt élelmiszert lophattak a ploiești-i bölcsődék alkalmazottai, de a gyanú szerint háztartási gépeket is hazavihettek. Emellett annak gyanúja is felmerült, hogy többen kenőpénzzel és különféle "ajándékokkal" érték el a bölcsődék tevékenységét koordináló központ vezetőjénél, hogy megmaradhassanak az állásaikban.


A Prahovai Megyei Törvényszék kedd este elfogadta az ügyészség kérését, így a központ igazgatóját előzetes letartóztatásba helyezték - írja az adevarul.ro. A ploieşti-i bölcsődék négy másik alkalmazottját az ügyész bírósági felügyelet alá helyezte. Az ügy többi gyanúsítottját és tanúját szerdán hallgatják ki.

Igazságügyi források szerint a koordináló központ vezetőjét vesztegetéssel és sikkasztással vádolják.

Az ügyészek azt állítják, hogy a központ igazgatója pénzt kapott beosztottjaitól, hogy megtartsa őket a munkahelyükön, valamint a szülőktől is, hogy gyermekeiket bölcsődébe járathassák.

A nyomozáshoz közel álló források szerint az óvoda alkalmazottai pénzt és "ajándékokat" ajánlottak a központ igazgatójának, hogy az szemet hunyjon, és engedje, hogy beosztottjai ellopják az ételt, amelynek a gyerekek tányérjára kellett volna kerülnie.

2021. december 6-án, hétfőn több házkutatást tartottak Ploieşti-en az alkalmazottak otthonában és a bölcsődékben. A rendőrség "megdöbbenve tapasztalta", hogy az oktatási intézmények alkalmazottai mennyit bírtak lopni. "Tele volt a padlásuk" - mondták a nyomozáshoz közel álló források, akik hatalmas mennyiségű élelmiszert, valamint higiéniai termékeket (mosó- és fertőtlenítőszereket), kávét és háztartási eszközöket találtak. A források szerint a bölcsődék vezetőjének otthonában egy új hűtőszekrényt is találtak, amelyen a következő felirat volt: "Ploiești Bölcsődék Központja".

Az Adevărul szerint mindemellett az alkalmazottak egy része nem rendelkezett a poszt betöltéséhez szükséges végzettséggel, ezért rendszeresen fizettek a főnökeiknek, csak azért, hogy a munkahelyükön maradhassanak. Sőt, még abba is belementek, hogy otthoni fogyasztásra készítsenek ételt a vezetőknek, persze, a gyerekeknek szánt alapanyagokból.

Összesen 16 gyanúsítottja van az ügynek, akik közül 5 esetében az ügyészek megelőző intézkedések meghozatalát fogják kérni a bíróságtól. A lopott élelmiszerek ügyében az eljárás megindult, azonban a kár összegét még nem állapították meg, ahogyan azt sem, hogy a bölcsőde vezetője által - a beosztottjaival bűnrészességben - elkövetett illegális biznisz mennyi ideig tartott.

A városháza sajnálkozik

Ploieşti-en hat napközi otthon működik, amelyek a ploieşti-i városháza fennhatósága alá tartoznak. Ezekbe 583 gyermeket írattak be, de csak körülbelül 450-en vesznek részt a programokban. A helyi önkormányzat képviselői kezdetben nem voltak hajlandóak nyilatkozni az öt alkalmazottal kapcsolatban, tekintettel arra, hogy köztisztviselőkről van szó.

Az önkormányzat vezetősége mindössze sajnálatát fejezte ki "a kialakult helyzet" miatt, és biztosítékot adott arra, hogy az óvodák működését nem befolyásolja az ügyészségi vizsgálat.

Magdalena Trofin, Ploieşti város alpolgármestere, aki az érintett intézmények munkájáért felelős elmondta, hogy a városháza nem kapott hivatalos értesítést a nyomozó szervektől az öt őrizetbe vett személyről, ezért a sikkasztással és korrupcióval vádolt alkalmazottakkal kapcsolatban nem lehet adminisztratív döntést hozni. Megerősítette, hogy a gyanúsítottak között van a koordináló központ igazgatója, valamint az óvoda adminisztrátorai.

Trofin kifejtette, hogy Ploieşti hat bölcsődéje a ploieşti-i városi tanács által jóváhagyott költségvetéssel rendelkezik, amelyből a közüzemi díjakat, a béreket és a tisztítószereket fizetik. "Ezeken az alapokon kívül létezik az étkezési támogatás is, amelyet a szülők havonta fizetnek, és amelynek összegét a helyi tanács határozata napi 12 lejben állapította meg" - mondta. Hozzátette: a ploieşti-i önkormányzat jelenleg nem folytat közigazgatási vizsgálatot, mivel büntetőeljárás van folyamatban. (adevarul.ro, hírszerk.)

Fotó: Marisa Howenstine/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS