2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Firea: Jövő évtől ingyenes orvosi szakvéleményben részesülnek a családon belüli erőszak áldozatai

2021. december 14. 21:17, utolsó frissítés: 21:17

Jövő évtől ingyenes orvosi szakvéleményben részesülnek a családon belüli erőszak áldozatai – jelentette be Gabriela Firea család-, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter a Facebookon közzétett bejegyzésében. Állítása szerint jövőtől a 90 lejbe kerülő igazságügyi orvosszakértői igazolást, amely nélkül az érintettek nem tudják bizonyítani, hogy bántalmazták őket, a minisztérium fedezi majd.


"A családon belüli erőszak áldozatait minden áron meg kell védeni! Az agresszorokat távoltartási végzéssel és elektromos nyomkövetővel is büntetni kell" - írja posztjában.Állítása szerint már egyeztetést is kezdeményezett a belügyminiszterrel az elektronikus eszköz általi felügyeletre vonatkozó rendelkezéseinek a végrehajtásáról. Állítása szerint Elektronikus Monitoring Információs Rendszer (Sistemului informatic de monitorizare electronică - SIME) beszerzése és életbe léptetése a belügyminisztérium feladata. Úgy fogalmaz, hogy még a héten egyeztet a miniszterrel, mert a törvény szerint a rendszernek legkésőbb 2022. március 1-jétől működnie kell.

A miniszter kiemeli, hogy idén 35-en, míg tavaly 72-en haltak meg a családon belüli erőszak következtében.

Ugyanakkor arra biztat minden érintettet, akik kétségbeejtő helyzetben vannak, vagy már családon belüli erőszak áldozatai, hogy ne maradjanak csendben. Az áldozatok a 0800.500.333-as telefonszámot hívva kérhetnek segítséget. (anetna3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS