2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már a kormányfő ellenőrző testülete is vizsgálódik a nyáltesztek leszállításának akadozása miatt

2021. december 15. 11:54, utolsó frissítés: 11:54

Az óvodások és a tanulók szűrésére használt nyáltesztek leszállításának akadozása az egyik oka annak, hogy a kormányfő utasítására a miniszterelnök ellenőrző testülete vizsgálja a tesztek beszerzését - értesült kormányzati forrásokból az AGERPRES.


Korábban a sajtó részletesen beszámolt arról, hogy a tesztek késve jutottak el a tanintézetekbe.

Az ellenőrző testület vizsgálódásának másik oka az, hogy az utólag leszerződött tesztek ára a két-háromszorosa az első tétel beszerzéséről szóló szerződésben szereplő összegnek. Nicolae Ciucă telefonon érdeklődött Raed Arafat belügyi államtitkárnál ezekről a problémákról, de nem kapott világos válaszokat.

A diákok szűrésére használt nyáltesztek beszerzését a közbeszerzési hivatal (ONAC) és a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) bonyolította le.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) a múlt héten közölte, hogy a közbeszerzési eljárás tenderfüzetét nem az IGSU, hanem az országos gyógyszerügynökség állította össze az ONAC felkérésére.

Az intézmény ugyanakkor emlékeztetett, hogy az országos vészhelyzeti bizottság 70 millió nyálteszt beszerzését hagyta jóvá az október 8-án elfogadott határozatában, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása pedig az ONAC feladata volt.

A katasztrófavédelem képviselői közölték azt is, hogy a közbeszerzési hivatalnak a törvény értelmében az IGSU rendelkezésére kell bocsátania a beszerzésről szóló szerződéseket, amelyek teljesítésének ellenőrzése a DSU hatáskörébe tartozik. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS