2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elutasította a szenátus, hogy a volt besúgóktól visszavonják az állami kitüntetéseket

2021. december 20. 19:34, utolsó frissítés: 19:41

Elutasította hétfőn a szenátus plénuma azt a törvénytervezetet, amely megtiltotta volna, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt, illetve a Szekuritátéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek kitüntetést kapjanak.


A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a döntő fórum ebben az ügyben a képviselőház.

A tervezet azt is előírná, hogy ellenőrizzék le a valamely rend tagjává emelt személyek esetleges együttműködését a Szekuritátéval, vonják vissza a Szekuritátéval vagy politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek rendtagságát, és korlátozzák legtöbb 10 évre a Rendek Kancelláriája vezetőjének mandátumát.

A tervezetet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be, és a kitüntetések országos rendszerét szabályozó 2000/29-es törvényt, illetve a Szekuritáté irattárában őrzött személyes dokumentumokhoz való hozzáférést lehetővé tevő 2008/293-as törvényt módosítaná és egészítené ki.

Az USR szenátora, Raoul-Adrian Trifan arra kérte a törvényhozókat, támogassák a tervezetet, mert az visszaadná az állami kitüntetések becsületét Romániában. Az AUR szintén a tervezet mellett foglalt állást, egyik szenátora, Sorin Lavric becsületesnek és igazságosnak nevezte azt.

Végül 43 szenátor a tervezet elutasítása mellett szavazott, 33-an az elutasítás ellen, egy törvényhozó tartózkodott, egy pedig nem szavazott, így a javaslat az első házban elbukott.136 szenátorból 78 vett részt ennek a napirendi pontnak a szavazásán.

Az ügyben a képviselőházé a végső döntés.

(agerpres, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS