2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mellékes témának tartja az AUR a holokausztot, az Elie Wiesel Intézet elítéli a szélsőséges megnyilvánulást

2022. január 04. 09:39, utolsó frissítés: 11:08

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet hétfőn elítélte a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfői közleményében foglaltakat.


Az AUR hétfőn sajtóközleményt adott ki, mely szerint évek óta a romániai oktatás minőségének 'szisztematikus aláaknázása' folyik azáltal, hogy olyan 'mellékes témákat' emelnek különálló tantárgy rangjára, amelyeket a már létező tantárgyak keretében, egyszerű leckeként is lehet tanítani, például a szexuális nevelést vagy a holokauszt történetét. Mindeközben az új generáció neveléséhez alapvető fontosságú tantárgyaknak (az egzakt tudományoknak, román nyelv és irodalomnak, román történelemnek) egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak - állítja az AUR.

A G4media.ro portál emlékeztetett rá, hogy a párt olyan jelöltet állított az államelnöki tisztségre, aki vállaltan szimpatizált a náci ideológiát Romániában az 1930-as, 1940-es években megjelenítő legionárius mozgalom vezetőivel, és a párt társelnöke is többször jelét adta a legionárius mozgalom iránti rokonszenvének.

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet ezzel kapcsolatban azt írta közleményében: az AUR egyik, parlamenti mentelmi joggal védett vezetője a romániai holokausztot "egyszerű leckének" vagy "mellékes témának" minősítette az oktatási rendszerben. 'A népirtás, egy közösség etnikai alapon történő elpusztítása olyan mellékes téma, amelyet az oktatási rendszerben egy leckén belül lehet tanítani? (...) A holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele' - olvasható az állásfoglalásban.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS