2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2000 lejes bírságról értesítik levélben azokat, akik határátlépéskor nem töltik ki a digitális űrlapot

2022. január 06. 11:46, utolsó frissítés: 11:48

Közel 700 ezer lej az összértéke azoknak a bírságoknak, amellyel 350 szebeni polgárt büntettek amiatt, hogy a Romániába való belépéskor nem töltötték ki a digitális beutazási adatlapot - írja az Observator News.


A sajtó kérdésére válaszolva a Nagyszebeni Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója, Lucian Blăguțiu elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium informatikai platformja által szolgáltatott adatok alapján megállapították, hogy Nagyszebenben a 2021. december 25-31. közötti időszakban 503 személy nem töltötte ki a digitális űrlapot az országba való belépéskor. Ennek eredményeképpen egyelőre 350 szabálysértési jelentést állítottak össze 686 000 lej értékben.

A szabálysértés miatti bírságot kiszabó dokumentumot postai úton kapják meg az érintettek, sokak szerint nem ajánlott levél formájában érkezik, és nem kell aláírással igazolni a levél átvételét. Ennek ellenére a bírságot közlő dokumentumban fel van tüntetve a kifizetési határidő is. Emiatt nagyon sok panasz érkezik a rendőrséghez és a közegészségügy igazgatósághoz, hisz az érintettek elmondása szerint előfordul, hogy sokan nem ellenőrzik rendszeresen postaládájukat, vagy épp nem tartózkodnak állandó jelleggel azon a címen, amelyre a hatóságok kiküldik az értesítést. A legtöbb panaszos pedig azt rója fel, hogy a határon senki sem kérte tőlük a dokumentumot és nem is figyelmezteti őket arra, hogy a következő 24 órában ne felejtsék el kitölteni.

Nemcsak a szebenieket érinti az ügy, a Határátlépős tudakozó Facebook-csoportban számtalan más esetről számoltak be az érintettek, a sajtóban pedig a brăilai helyzetről is találtunk jelentést, ahol több százan gyűltek össze a DSP székháza előtt, hogy tiltakozzanak a bírságok miatt, amelyeket egyik napról a másikra kaptak, miután az ünnepek előtt hazaérkezett polgárok a digitális beutazási űrlap kitöltése nélkül léptek be az országba.

A brailai közegészségügyi igazgatóság szerint 473 személy nem tartotta be a 129/2021-es sürgősségi kormányrendelet által leszögezett szabályt, amely 2021. december 20-án lépett hatályba, amely azt is kimondja, hogy azok, akik nem töltik ki az említett digitális űrlapot 2-3 ezer lej közötti bírságra számíthatnak. A brailai megbírságoltak között azonban vannak olyanok is, akik azt mondják, nem értik, miért kapták a büntetést, mivel betartották a törvényt, és az országba való belépés előtt online kitöltötték a nyomtatványt. Az itt kiosztott bírságok összege meghaladja a 900 ezer lejt.

"A fiam és a felesége online töltötték ki a nyomtatványokat, és erre bizonyítékuk is van. Ezért jöttem el a DSP irodába, hogy megmutassam nekik a dokumentumokat, hogy eltörölhessék ezeket a bírságokat. Mit mondtak nekem? A bírságokat csak peres eljárás nyomán, bírósági döntés nyomán törölhetik. Tehát nekünk bíróságra kell mennünk, annak ellenére, hogy itt a bizonyíték a kezünkben!.... Kéthetes szabadságon vagyunk az országban, nincs időnk beperelni az államot a teljesen igazságtalanul kiszabott bírságok miatt. A probléma az, hogy ezek a bírságok a rendszerben maradnak, és jövőre, amikor befizetjük az adónkat, ezt is számonkérik rajtunk" - mondta el a sajtónak egy elégedetlen brailai férfi.

A közegészségügyi hatóság nyilatkozata szerint a jegyzőkönyv csak azon az illetékes bíróságon támadható meg, amelyet a jegyzőkönyvben megemlítenek. Az elektronikus űrlapok kitöltésének elmulasztása miatt a 129/2021. sz. rendeletben leszögezett szankciókat alkalmazták. A személyi adatokat automatikusan, táblázatos formában, az Alerte-MS alkalmazásból nyerik. A jegyzőkönyvet postai úton, átvételi elismervény ellenében küldik ki. A kiszabott bírságok a törvény által előírt minimális összegnek megfelelőek, azaz 2000 lejesek, a szankcionáltaknak lehetőségük van ennek az összegnek a felét, azaz 1000 lejt fizetni a DSP-től kapott értesítéstől számított 15 napon belül.

Melyek a jogi rendelkezések?

A digitális beutazási adatlap (PLF - Passenger Locator Form) kötelező mindazok számára, akik Romániába készülnek utazni. Ezt elektronikus formában lehet kitölteni a https://plf.gov.ro honlapon, amely hétfőtől, december 20-tól vált elérhetővé. Az adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában.

Az adatokat helyesen kell bevezetni, mert a rendszer össze van kapcsolva a személyi nyilvántartások és adatbázis-kezelés igazgatósága (DEPABD), a határrendészet, valamint a fertőzötteket és karanténban levő személyeket nyilvántartó Corona-forms informatikai rendszerével. A dokumentumot már 18 tagállamban használják.

A digitális beutazási adatlapot legtöbb 24 órával a határátkelés előtt kell kitölteni, de az országba való belépést követő 24 órán belül is meg lehet még tenni plf.gov.ro felületen. A szabály áthágása 2000 és 3000 lej közötti bírsággal büntetendő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS