2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy rendőrségi szakszervezet szerint a rendőrök nem képesek ellenőrizni a polgárok maszkjait

2022. január 07. 18:29, utolsó frissítés: 18:29

Az egyik romániai rendőrségi szakszervezet, az Europol, kételkedik abban, hogy a rendőrök ellenőrizni tudnák, hogy ki milyen maszkot visel – derül ki a RFI Romania tájékoztatásából.


Mint írtuk, a pénteken bejelentett járványvédelmi határozat szerint, január 8-tól csak egészségügyi maszkot szabad viselni, azaz nem fogadják el a különböző textilekből készült maszkokat.

A RFI-nek nyilatkozva az Europol rendőrségi szakszervezet vezetője, Cosmin Andeica elmondta, attól tartanak, hogy a hatósági személyek és az állampolgárok között konfliktust generálhat a viselt maszkok ellenörizgetése. Ahhoz ugyanis a rendőröknek fel kell kérniük az állampolgárokat, hogy vegyék le a maszkot, adják át ellenőrzésre, majd meg kell állapítani, hogy egészségügyi-e vagy sem. Ez szakszervezető vezető szerint nem csak kényelmetlen, de konfliktust is okozó dolog lehet.

Ezért az Europol azt javasolja a rendőröknek, hogy ne ellenőrizzék a maszkokat, mivel az új szabályozás nem kellően tisztázott és hiányzik belőlük a logika.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja veszélyesnek, hogy szakszervezeti vezetőként arra biztatja a rendőröket, hogy ne tegyenek eleget a törvénynek, Cosmin Andeica azt felelte: „Semmilyen formában nem bátorítom a rendőröket arra, hogy ne alkalmazzák a törvényeket.”

Ugyanakkor hozzátette: megkérdezte a hatóság embereit, hogy rendelkeznek vagy sem azzal a tudással, ami alapján be tudják azonosítani a maszktípusokat, és fel tudják ismerni, hogy melyik elfogadható és melyik nem.

„Mindannyian egyhangúlag azt felelték, hogy nincs erre vonatkozó ismeretük, nem fognak tudni különbséget tenni a maszkok között, illetve azt sem tudják, miként valósítsák meg az adott helyzetben a maszk ellenőrzését, milyen elemeket kell rajta megfigyelniük, melyek azok az elemek amik megfelelővé teszik a maszkot” – nyilatkozta a szakszervezet vezetője. (RFI)

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Poliția Română Facebook-oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS