2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szakértők: az omikron az orvosi ellátórendszer működését, és a gazdaságot is fenyegeti

2022. január 10. 08:49, utolsó frissítés: 08:53

Szakértők szerint a Covid-19 omikron variánsa - bár egyelőre úgy tűnik, nem okoz olyan súlyos betegséget, mint az előzőek - annyira gyorsan terjedhet, hogy egész szektorokat béníthat le.

Erre figyelmeztet Beatrice Mahler, a Marius Nasta Pneumofiziológiai Intézet vezetője is. "Ez nagy félelem Romániával kapcsolatban, mivel egyébként is emberhiány van az egészségügyi ágazatban, minden osztályon, minden szinten, nemcsak orvosokból, hanem ápolókból is kevés van" - fejtette ki a szakorvos.

"Krónikus munkaerőhiány van, amit a többi hullámban rendkívül erősen éreztünk, még akkor is, ha a megbetegedések száma nem volt túl magas ahhoz képest, amire most számítunk. Nagyon félek attól, hogy a megbetegedések nagy száma miatt nem tudunk majd ott lenni, ahol a betegnek szüksége lenne ránk, azaz a kórházban. Ez egy rendkívül magas kockázat, amelynek mindannyian ki vagyunk téve" - mondta Beatrice Mahler a Digi24-nek.

A vállalatok azt kockáztatják, hogy nagyszámú alkalmazott megfertőződése miatt le kell állniuk, ha nem tartják be az egészségügyi szabályokat - figyelmeztetett néhány nappal ezelőtt Raed Arafat államtitkár.

"A probléma ezzel a lehetőséggel kapcsolatban nem csak az, hogy milyen hatással lehet az egészségügyi rendszerre, hanem az is, hogy milyen hatással lehet a gazdasági szektorra, amit már több országban tapasztalunk. Lebénítja a gazdasági tevékenységeket, mivel tömegesen betegszenek meg az alkalmazottak, akik otthoni elkülönülésbe kerülnek. Ha egy irodában a kollégák nem viselnek maszkot, és az egyikük fertőzött, és nyolc órán át ülnek együtt maszk nélkül, a nap végére mindannyian fertőzöttek lesznek, és két nap múlva mindannyiukat elkülönítésre küldhetik, és az az iroda bezár. Ugyanez a helyzet egy étterem, ugyanez a helyzet egy bolt esetében" - magyarázta Raed Arafat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS