2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Súlyos hibákat követtek el, ezért egyes tanárok nem javíthatnak dolgozatokat

2022. január 10. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

Idén nem vehetnek részt a vizsgáztató bizottságokban azok a tanárok, akik a tavalyi országos felmérők és érettségi dolgozatok kiértékelésekor súlyos hibákat követtek el - közölte hétfőn a tanügyminiszter.


Sorin Cîmpeanu
a Szülői Bizottságok Országos Szövetségének képviselőivel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatót. Beszámolója szerint tárgyalópartnerei többek között azt kérték a minisztériumtól, hogy a vizsgadolgozatok kiértékelése számítógéppel történjék.

A tárcavezető elmondta, egyetértett a szülők képviselőivel abban, hogy egységesíteni kell a diákok tudásának felmérését és fel kell számolni a román tanügyi rendszerben létező méltánytalanságokat. Közölte: ígéretet tett arra, hogy a szülőket is be fogják vonni az új tanügyi törvény tervezetének kidolgozásába.

Cîmpeanu beszámolt arról is, hogy hétfőn távértekezletet tartott a prefektusokkal az iskolaelhagyásról, amely szerinte elsősorban vidéken aggasztó jelenség. Emlékeztetett arra, hogy a kormány egy programot indított a jelenség leküzdésére. Ennek keretében március végéig 750 iskola kap egyenként 200.000 euróig terjedő támogatást, amit konzultációs órákra, pályaorientációra, tanácsadásra költhetnek. A támogatásból az iskolák a tanulást vonzóbbá tevő eszközöket is beszerezhetnek - tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette: a kormány emellett 3200 kisbuszt is beszerez a tanintézeteknek a diákok iskolába járásnak megkönnyítésére. Cîmpeanu reményét fejezte ki, hogy az idéntől átalakított ösztöndíjrendszer is hozzájárul majd az iskolaelhagyás csökkenéséhez. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS