2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dacian Cioloş szerint sürgősen el kell készíteni az ország mezőgazdasági stratégiáját, különben kárt szenvednek a termelők

2022. január 11. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

Az országos mezőgazdasági stratégia (PNS) véglegesítésére szólította hétfői sajtótájékoztatóján a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke Nicolae Ciucă kormányfőt.


Dacian Cioloş emlékeztetett arra, hogy az EU közös agárpolitikája (KAP) révén a következő években Románia 22 milliárd eurót hívhat le uniós alapokból a mezőgazdasági termelés támogatására. Ehhez azonban be kell terjesztenie az Európai Bizottsághoz az uniós pénzek felhasználási módjáról szóló országos mezőgazdasági stratégiát. Mint ismert, Cioloş az EU mezőgazdasági biztosaként is tevékenykedett korábban.

A politikus elmondta, ezt a stratégiát szerinte nem az illetékes minisztérium, hanem a kormány szintjén kell megvitatni, ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy tekintse prioritásnak a dokumentum véglegesítését. Hozzátette: az előző mezőgazdasági miniszter elkészítette a stratégia tervezetét, amit tudomása szerint Adrian Chesnoiu jelenlegi tárcavezető 'a szemétkosárba akar hajítani'.

Cioloş közlése szerint a tagállamoknak a múlt év végéig kellett beterjeszteniük az Európai Bizottsághoz az agrárstratégiájukat. Megjegyezte: bár a határidő túllépéséért nem jár szankció, a késedelem károkat okozhat a mezőgazdasági támogatások kedvezményezetteinek, azaz a termelőknek.

Adrian Chesnoiu miniszter hétfőn konzultációt indított Románia 2023-2027-re vonatkozó országos mezőgazdasági stratégiájáról. (agerpres)

Fotó: Dacian Cioloş/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS