2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis szerint politikai érettségből fakadt a PSD-PNL-RMDSZ nagykoalíció megalakítása

2022. január 12. 14:44, utolsó frissítés: 14:44

A kormánynak eleget kell tennie a polgárok elvárásainak, akik konkrét megoldásokat várnak a koronavírus-járvány és az energiaválság hatásainak enyhítésére, az országos helyreállítási terv maradéktalan gyakorlatba ültetésére, jólétük és biztonságuk szavatolására - jelentette ki az államfő szerdán.


A Bukarestbe akkreditált nagykövetek éves találkozóján mondott beszédében Klaus Johannis rámutatott, a romániai politikai osztály érettségről tett tanúbizonyságot tavaly, amikor - hosszú és nehéz folyamat végén - megalakult a parlamentben egy széles koalíció.

Ennek eredményeképpen beiktatták az új kormányt, amelynek biztosítania kell az ország stabilitását, a modernizáció újabb szakasza felé kell vezetnie Romániát. A kabinetnek eleget kell tennie a polgárok elvárásainak, akik konkrét megoldásokat várnak a koronavírus-járvány és az energiaválság hatásainak enyhítésére, az országos helyreállítási terv maradéktalan gyakorlatba ültetésére, jólétük és biztonságuk szavatolására - mondta az elnök.

Hozzátette, államfőként kiszámítható, koherens, nemzeti konszenzuson alapuló és az ország nemzetközi vállalásainak teljesítésére építő kül- és biztonságpolitikát igyekszik biztosítani. Szavai szerint az ország külpolitikájának fő pillérei továbbra is az EU-n és a NATO-n belüli szerep és befolyás növelése, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség elmélyítése és fejlesztése.

Az államfő fontosnak nevezte a Romániával közös célokat, értékeket valló partnerekkel folytatott együttműködés hatékonyabbá tételét. Hozzátette, az országnak csökkentenie kell vagy akár teljesen meg kell szüntetnie a függőségét a Romániával ellentétes nézeteket valló és Bukarestet a céljai elérésében akadályozó nemzetközi szereplőktől. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS