2022. május 22. vasárnapJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Predoiu a romaellenes tüntetésről: az állam tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, de a törvényt alkalmazni kell

2022. január 14. 09:11, utolsó frissítés: 10:31

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter reagált csütörtökön a Bolintin-Vale városkában folyó tüntetésekre, ahol a helyiek azzal vádolnak egy roma családot, hogy terrorizálja őket. Hangsúlyozta, hogy az állam tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, de a törvényt alkalmazni kell.


Mint arról beszámoltunk, a Giurgiu megyei Bolintin Vale több lakója tüntetett szerda este, miután aznap elhunyt a kórházban egy férfi, akit három nappal korábban a helyi roma közösség tagjai bántalmaztak.

"Szeretném kihangsúlyozni, hogy Románia már rég megoldotta az interetnikus együttélés, a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának problémáját. Másrészt a jogállamiság megsértése is vezethet ilyen tragédiákhoz. Harmadszor, egy olyan jelenséggel van dolgunk, amely - nem hiszem, hogy arrogáns lennék, ha idézném egy 2011-ben tett nyilatkozatomat, amelyben felhívtam a figyelmet az alvilági figurákra és a szervezett bűnözői klánokra, akik nemcsak a törvényt teszik betarthatatlanná, hanem a polgárok jogait is lábbal tiporják. Ha úgy tetszik, itt is felmerül a szuverenitás kérdése... amikor egy mikroközösségben, egy helyi közösségben már nem érvényes az állami jog, akkor milyen szuverenitásról beszélünk? Ott kell alkalmaznunk a törvényt, és ezért minden állami intézménynek együtt kell működnie. Ha ezen intézmények némelyikét a szervezett bűnözés, a bűnözés is visszahúzza, akkor még rosszabb a helyzet" - mondta az igazságügyi miniszter csütörtök este az Antena 3 műsorában.

Predoiu azzal érvelt, hogy az intézmények feladata a polgárok védelme, nem pedig a bűnözőkkel való "paktálás".

Bolintin-Vale lakói csütörtök este ismét az utcára vonultak, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a hatóságok intézkedései miatt egy család ügyében, amely a helyiek szerint terrorizálja a közösség tagjait. Ez már a második este, amikor az emberek tüntetnek, miután egy helyi férfi, két gyermek édesapja meghalt azt követően, hogy a reklamált család egy tagja egyik egy kővel fejbe vágta.

Szerda este Aneta Matei, Giurgiu megyei prefektus elmondta, hogy a tüntetések egy olyan konfliktusból indultak, mely a helyiek és egy romákból álló csoport tagjai között alakult ki. (ziare.com, hírszerk.)Fotó: Cătălin Predoiu/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS