2022. május 20. péntekBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Az AUR szimpatizánsai, élükön George Simionnal, benyomultak a temesvári városházára

2022. január 14. 18:48, utolsó frissítés: 2022. január 15. 10:12

Temesvárra érkezett pénteken az AUR karavánja, amely azzal céllal járja az országot, hogy aláírásokat gyűjtsön Klaus Johannis államfő menesztéséért. A párt vezetője, George Simion pénteken találkozott többek között a bánsági metropolitával, akinek megköszönte „a lelki tanácsokat”, majd a párt támogatóinak és híveinek egy nagy csoportjával elindultak a városháza felé.


A péntek kora délutáni megmozdulást az Új Jobboldal Mehedinţi megyei szervezete rendezte, és Simionnal az élen betörtek az épületbe, végül a városházi alkalmazottak és néhány helyi rendőrnek sikerült megállítaniuk őket.

Simion végig azt hangoztatta, hogy „audienciát kér” a polgármestertől, ám Dominic Fritz nem volt az épületben, Újvidéken tartózkodott, mivel a vajdasági város épp átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az AUR társelnöke egyébként folyamatosan xenofób szöveggel uszította a betolakodókat, olyan állításokat téve a temesvári polgármesterről, amelyek kimerítik az idegengyűlölet fogalmát: „Németországból ejtőernyőzték be ide állandó tartózkodási engedély nélkül”, továbbá „illegálisan foglalja el a polgármesteri tisztséget” - jelentette ki Fritzről George Simion, akinek a szövegére a mögötte lévő tömeg elkezdte skandálni, hogy „Herr Fritz ne feledd, Temesvár nem a tied!” („Herr Fritz nu uita, Timişoara nu-i a ta!”).Dominic Fritz a Facebook-oldalán reagált a történtekre: az AUR-tagokból és szimpatizásaikból álló tömeg fizikai erőszakot alkalmazott, hogy bejusson a Városházára – írja Dominik Fritz Temesvár polgármestere a Facebook-odalán. „Megengedhetetlen, hogy a csendőrség és a helyi rendőrség tehetetlen szemlélője volt az eseményeknek” – írta Fritz, hozzáfűzve, hogy ellenőrzést rendelt el a helyi rendőrségnél, és reméli, hogy a csendőrség vezetője is megteszi ugyanezt.

„George Simion bandái rohamának az állam demokratikus intézményei ellen, a megfélemlítés szándékának nincs köze a szabad véleménynyilvánításhoz, hanem előrevetíti, hogy mi történhet Romániában, ha tétlenül figyeljük ezt a jelenséget” – fogalmazott a temesvári polgármester.
Mint írja, semmi köze a “véleménynyilvánítás szabadságának követeléséhez” az, amit pénteken a George Simion AUR-társelnök vezette tömeg képviselt, az elöljáró szerint az önkormányzat megszállása egyenesen az állam intézményei elleni megfélemlítést jelenti.

“A tömeg célja az volt, hogy káoszt és pánikot keltsenek az intézményben és a temesváriak körében, akiknek épp elintéznivaló ügyük volt” – mutatott rá Fritz.

“Mindenkinek elfogadom a tiltakozási jogát mindaddig, amíg ez békésen történik, anélkül, hogy erőszakosan bemennének a Városházára, vagy az ország bármely más önkormányzatába” – fejtette ki a temesvári polgármester.

Az elöljáró arra szólította fel a hatóságokat, hogy azonosítsák a törvénysértőket és büntessék meg őket annak érdekében, hogy a mai napon történtek sehol máshol ne ismétlődhessenek meg.
“Ugyanakkor a kormánypártoknak, a PSD-nek és a PNL-nek is kötelessége politikailag elítélni a Temesváron történteket” – tette hozzá.

Végigböngésztük a vezető politikusok oldalait, de sem az államfő, Klaus Johannis, sem a miniszterelnök, de a koalíciós pártok elnökei sem reagáltak eddig a történtekre, mindössze Dacian Cioloș oldalán találtunk egy komoly kiállást a demokratikus jogok és a jogállam mellett, amelyben az USR elnöke elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat.


(pressalert, hírszerk.)

Frissítés:
Elutasította péntek este George Simion a temesvári polgármesternek azt a vádját, hogy aznap pártjának több szimpatizánsával együtt erőszakosan behatolt volna a temesvári városházára.

A parlamenti képviselő a sajtónak elmondta, társaival együtt akadálytalanul léptek be az épületbe, az intézmény védelmét ellátó helyi rendőrök egyike sem vonta kérdőre őket, és Covid-igazolványt sem kértek tőlük.

Beszámolója szerint csak az első emeleten állította meg őt egy városházi hivatalnok, akinek elmondta: polgármesteri audienciára szeretne felíratni egy személyt, aki másfél hónapja próbál beszélni Dominic Fritzcel, eredménytelenül.

„Nem történt semmilyen erőszak. Közzé fogom tenni a Facebook-oldalamon a felvételeket” – nyilatkozta Simion.

Nyitókép: Pressalert

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS