2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az igazságügyi tárca véglegesítette a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

2022. január 15. 18:26, utolsó frissítés: 2022. január 16. 10:20

Véglegesítette az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet – tájékoztatott szombaton az intézmény.


Közleményük szerint a jogszabály hamarosan a kormány elé kerül, és várhatóan február első felében terjesztik be a parlamentbe.

A minisztérium közölte azt is, hogy a közvitájuk során beérkezett javaslatokat, illetve az Európai Unió Bíróságának határozatait figyelembe véve véglegesíteni fogják az igazságügyi törvények tervezeteit, illetve a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezeteket is. Ezeket legkésőbb március elsejéig elküldik az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsához (CSM) véleményezésre, ezután a kormány asztalára, és legkésőbb március végéig a parlament napirendjére kerülhetnek.

A minisztérium a közleményben megerősítette, hogy a kormány álláspontjával összhangban tiszteletben tartja az uniós jog elsőbbségének elvét és az Európai Unió Bíróságának döntéseit, és együttműködik az Európai Bizottsággal az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusba foglalt célkitűzések megvalósításáért. (agerpres)

Nyitókép: illusztráció. Fotó: S. Hermann & F. Richter / Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS