2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rafila: a járvány kezelése érdekében vissza kell nyerni a lakosság bizalmát

2022. január 21. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter pénteken hangsúlyozta, vissza kell szerezni a lakosságnak a hatóságokba vetett bizalmát a Covid-világjárvány kezelése érdekében, mivel ennek hiánya "tragédiákhoz" vezet, tekintve, hogy betegek nagyon későn jelentkeznek az orvosnál.


A miniszter pénteken részt vett a Román Orvosi Akadémia által szervezett Covid-19: aktuális kérdések című kerekasztal-beszélgetésen.

"Véleményem szerint a járvány hatékony kezelése érekében a legfontosabb az, hogy visszaszerezzük a lakosságnak egyrészt az egészségügyi hatóságokba, másrészt az állami hatóságokba vetett bizalmát. A bizalom hiánya tragédiákhoz vezet, mivel az emberek sok esetben nagyon későn mennek el orvoshoz, amikor a koronavírus-fertőzés érdemben való kezelésének lehetőségei már korlátozottak" - fejtette ki Rafila az online zajló megbeszélésen.

Hozzátette, a Román Orvosi Akadémia nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakosság visszanyerje bizalmát az egészségügyi alkalmazottakban, akik "az elmúlt két évben nagyon jól végezték munkájukat", sőt, sokan "túl is hajszolták magukat".

"Olyan időszakot élünk, amikor a nézettségért való küzdelem oda vezet, hogy a média hamis orvosi személyiségeket népszerűsít, akiknek nincs más céljuk, mint olyan híreket terjeszteni, amelyek a nézettség kedvéért ijesztegetik a lakosságot" - figyelmeztetett az egészségügyi miniszter.

Rafila rámutatott, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült létrehozni egy olyan rendszert a Covid-betegek számára, amelyben gyorsan jutnak diagnózishoz, felméréshez, kezeléshez. Az enyhébb tünetekkel rendelkező pácienseket a háziorvosok és a járóbeteg-központok látják el, és csak a súlyosabb esetek kerülnek kórházba, így az utóbbiakra nem nehezedik olyan nagy nyomás, mint a 4. hullámban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS