2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 1 millióval vagyunk kevesebben a legutolsó népszámlálás óta

2022. január 21. 19:01, utolsó frissítés: 20:00

Románia lakossága legalább 1,1 millióval csökkent a legutóbbi, 2011-es népszámlálás óta - jelentette ki Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, akit a Ziarul Financiar idézett pénteken - közvetít az MTI.


Az INS elnöke a koronavírus-járvány miatt 2022-re halasztott népszámlálás kapcsán nyilatkozott, majd elmondta, a népszámlálás eredményei 2023-ra lesznek meg.

A legutóbbi népszámláláskor az ország lakossága 20,1 millió volt, a statisztikai intézet becslése szerint Románia lakossága 5 százalékkal csökkent azóta, hiszen 2021 január 1-jén az INS 19,1 millióra becsülte az állandó lakosság számát.

Andrei szerint a csökkenésnek két fő oka van, egyrészt a természetes fogyás, ami a magasabb halálozásból és az alacsonyabb születésszámból adódik, illetve az elvándorlás. A statisztikai intézet elnöke a népesség csökkenése mellett második súlyos problémaként a lakosság elöregedését jelölte meg, hiszen a legutóbbi népszámláláshoz képest csökkent a fiatalok aránya és megnőtt a 40 év fölöttieké és az időseké. Tudorel Andrei szerint a lakosság elöregedése a munkaerőpiacon is egyre nagyobb gondot fog okozni. Hozzátette: a lakosság elöregedésével kapcsolatban az idei népszámlálás után kapnak pontosabb képet a szakemberek. Közölte, hogy 2020-ban az ország lakosságának átlagéletkora 42,2 év volt, míg 1990-ben még csak 34,9 év.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS