2023. december 6. szerdaMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Soknak tűnik a napi 20 ezer új esetszám? Rafila szerint akár a 70 ezret is elérhetjük

2022. január 21. 20:06, utolsó frissítés: 20:07

Az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott egy pénteki Ploieşti megyei látogatása során, hogy a hatóságok legpesszimistább forgatókönyve szerint február 14-éig eléri a 70 ezret Romániában a napi esetszám.


Alexandru Rafila leszögezte, ez a legrosszabb forgatókönyv, amellyel számolnak, de "nem jelenti azt, hogy be is fog következni". Ebben az esetben 7800 és 43.000 között lehet a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, a halálos áldozatok száma pedig elérheti a 360-at.

Az egészségügyi miniszter ismertette a közegészségügyi intézet (INSP) által összesített járványügyi adatokat, ezek alapján továbbra is fennáll annak veszélye, hogy február elején a helyzet meghaladja az egészségügyi rendszer járványkezelési kapacitását. Ez azonban csak munkahipotézis, a helyzetet jelenleg ellenőrzés alatt tartják - erősítette meg Rafila, hozzátéve, hogy a fertőzöttek csak 2-3 százaléka van kórházban, és viszonylag kevés beteget ápolnak intenzív terápián.

Romániában eddig 1 964 021 esetben mutatták a koronavírus-fertőzést, és 59 428 Covid-beteg halálát regisztrálták.

A halálesetek 8,8%-a Bukarestben történt, a negatív rangsor második helyén Prahova megye áll 4,5 százalékkal. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS