2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Adevărul: Moszkva által támogatott, nyugatellenes jelölttel vághat neki az AUR az elnökválasztásnak

2022. január 24. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Az orosz állami propaganda által támogatott Călin Georgescu és a szélsőjobboldali AUR közötti partnerséget épp akkor ütik nyélbe, amikor Romániától néhány száz kilométerre Moszkva csapatokat von össze egy esetleges ukrajnai invázióhoz. Az AUR csapatában ott lesz Adrian Thiess üzletember, aki a Szovjetunió utolsó vezetőjét, Mihail Gorbacsovot Bukarestbe hozta - írja az Adevărul.


George Simion, az AUR társelnöke országos kampánykörútjára magával viszi Călin Georgescut is, akit mindig is a párt elnökjelöltjeként mutattak be. Szombaton például a Suceava megyei Bosanciban a liberális polgármester kenyérrel és sóval fogadta őket, majd aláírta az AUR kezdeményezését, melyet Klaus Johannis menesztéséért indítottak.Georgescu az orosz állami propaganda egyik kedvence, a Sputnyik folyamatosan emlegeti a nevét, mindig pozitív hangvételű írásokban. A Sputnik egy tavalyi cikkében Georgescut Alekszandr Dughinhoz, a moszkvai rezsim egyik ideológusához hasonlította. "Diskurzusai és gondolatai lenyűgözőek - én személy szerint az orosz Alekszandr Dughinhoz hasonlítom őt erkölcsösség, jóindulat és eredetiség tekintetében."

Georgescu azok közé tartozik, akik azt hirdetik, hogy az amerikaiak és a NATO a hibás az ukrajnai helyzetért, mert csak "az amerikai hadiipar érdekeit" követték. "Az ukrajnai helyzetet egyértelműen manipulálják egy olyan konfliktus kirobbantása érdekében, amely anyagilag segíti az amerikai katonai komplexumot, az amerikai hadiipart" - idézte Gerogescut a Sputnik.

Georgescu az amerikaiakat hibáztatja, és azt mondja, Románia egyetlen esélye az "orosz bölcsesség", vagyis az Oroszországgal való konfliktus elkerülése, amely egyébként jogosult lenne "megvédeni honfitársait" Ukrajnában - írja a Sputnik.

Képernyőmentés a Sputnikból.Képernyőmentés a Sputnikból.


Georgescu és Simion karöltve való megjelenése éppen akkor történik, amikor Ukrajna és Oroszország határán egyre feszültebbé válik a helyzet. Ez egyébként az AUR társelnökének egyes, Moszkva-ellenes álláspontjaival is ütközik.

Simion csapatában lesz az az ember is, aki Gorbacsovot Bukarestbe hozta

Az AUR mellé áll Adrian Thiess üzletember is, aki az elmúlt évtizedekben több politikusnak is adott tanácsokat. 2008-ban Sorin Oprescu bukaresti polgármesteri kampányát vezette, de dolgozott Ion Iliescuval, Dan Diaconescuval és Radu Duda herceggel is. 2010-ben Thiess Bukarestbe hozta a Szovjetunió utolsó vezetőjét, Mihail Gorbacsovot egy újság indítása alkalmával szervezett eseményre. Akkoriban olyan pletykák keringtek, hogy Alekszandr Lebegyev orosz mágnás, a Nagy-Britanniában megjelenő The Independent és az Evening Standard tulajdonosa áll Gorbacsov látogatása mögött, de Thiess ezt tagadta.

Thiess megerősítette az Adevărulnak, hogy George Simionnal van egyezsége, de a hivatalos bejelentésig nem akart részleteket mondani, arra hivatkozva, hogy máris megkezdődtek a támadások ellene és Simion ellen. "Egyelőre ez nem közérdekű kérdés (az AUR-stratégiában betöltött szerepe - a szerk. megj.). (...) Az információ egy televíziós műsorban jelent meg, George Simion megerősítette. Aztán egy kétes hátterű weboldalon megjelent egy megalapozatlan hír arról, hogy problémák vannak (az AUR és a Thiess közötti együttműködéssel - a szerk. megj.).

Călin Georgescu, George Simion és Adrian Thiess. Forrás: Adevărul
<br />
<br />Călin Georgescu, George Simion és Adrian Thiess. Forrás: AdevărulHa eljön a nyilvános bejelentés ideje, akkor meg fogjuk tenni azt" - mondta Thiess, megjegyezve, hogy amint lesz jelölt, elkészíti az AUR elnökválasztási stratégiáját. "Most 2022 van. A stratégiáért és a 2024-es elnökjelölt felkészítéséért felelek. Egyelőre ezt a jelölést el kell fogadni" - tette hozzá Thiess.

Tekintettel arra, hogy az AUR intenzíven népszerűsíti Călin Georgescut amióta a parlamentbe került, jó esély van arra, hogy támogatják egy esetleges elnökjelöltség során. George Simion és Claudiu Târziu, az AUR két társelnöke nem válaszolt az Adevărul megkeresésére, hogy tisztázzák az együttműködésüket Georgescuval és Adrian Thiess üzletemberrel. (adevarul.ro, hírszerk.)

Nyitókép: adevarul.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS