2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

100 ezer vendégmunkás jöhet idén Romániába az EU-n kívülről

2022. január 28. 09:07, utolsó frissítés: 09:07

Százezerben szabta meg a kormány az Európai Unión kívülről idén befogadható vendégmunkások keretszámát. Az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.


A munkaügyi minisztérium közleménye szerint a 100 ezer EU-n kívüli vendégmunkásból álló kontingens lenne hivatott pótolni a munkaerőhiányt az olyan ágazatokban, mint az építőipar, a fuvarozás, a vendéglátóipar, a sütőipar stb.

A szaktárca az Országos Munkaerő-elhelyezési Ügynökség adataira hivatkozva leszögezi, 2021 januárja és augusztusa között 264.983 betöltetlen állást tartottak számon az országban, amelyek közül 50.924 huzamos ideig üresen állt.

Ugyanakkor a jelzett időszakban 6518 cég nyújtott be kérelmet a munkaerő-elhelyezési ügynökséghez 50.924 munkavállalási engedély kibocsátására külföldi vendégmunkások számára. Ezt csak akkor nyújthatják be a cégek, ha az adott állásra nem jelentkezik sem román állampolgár, sem más uniós országból származó munkavállaló - magyarázta a szaktárca.

Az Európai Unión kívülről befogadható külföldi vendégmunkások keretszámáról évente dönt a kormány határozattal, a munkaügyi minisztérium javaslatára.

2021-re eredetileg 25 ezres keretszámot szabtak meg, amelyet később megdupláztak.(agerpres)

Fotó: Jeriden Villegas/Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS