2024. március 3. vasárnapKornélia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondott Dacian Cioloș az USR elnöki tisztségéről, mi van a háttérben, és mi lesz az USR sorsa?

2022. február 07. 16:13, utolsó frissítés: 2022. február 08. 08:22

Lemondott Dacian Cioloș az USR elnöki tisztségéről, alig 4 hónappal a megválasztását követően. Mint ismeretes, korábban társelnöki rendszerben, Dan Barnával közösen irányították az alakulatot.


Cioloș és Barna, illetve a Barnát támogatók között feszültségek alakultak ki az utóbbi időben. Cioloș meg szerette volna reformálni a pártot, a Barnához közel álló pártvezetés azonban leszavazta az erre irányuló indítványait egy hétfői gyűlésen.

Pártforrások szerint az elnök indítványát a testület 11 tagja támogatta, 14-en ellene szavaztak. Az USR alapszabálya szerint nem kötelező szavazásra bocsátani az ilyen jellegű tervezeteket, Dacian Cioloş azonban ragaszkodott ehhez. Módosító javaslatok benyújtására is volt lehetőség, a pártelnök azonban elutasított a többség által fontosnak tartott változtatásokat, így az indítványa elbukott.

Közben Dacian Cioloş bejelentette, hogy hétfőn 18 órától sajtótájékoztatót tart a párt bukaresti székházában.

Az USR alelnöke, Dan Barna csütörtök este azt nyilatkozta, hogy Dacian Cioloş kilátásba helyezte a lemondását az országos elnökség aznapi ülésén, ha a vezető testület nem fogadja el a párt átszervezéséről szóló javaslatait.

Cioloş másnap azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy "alternatív vezetőket" kell kinevelnie a pártnak, Dan Barna alelnöknek pedig meglátása szerint "hátra kellene lépnie egyet", és időt kellene szánnia "a politikai újjáépítkezésre".

Ezt követően Cioloș, ahogy azt megígérte korábban, lemondott a pártelnöki tisztségről. Utódja, ideiglenes jelleggel, Cătălin Drulă volt szállításügyi miniszter lesz. Dacian Cioloş egyébként az USR tagja marad, és összefogásra kéri a párttársait.

Hétfő esti sajtótájékoztatóján a politikus azt is közölte, hogy a továbbiakban nem kíván indulni újabb elnöki mandátumért. "Nincs semmi értelme" - jegyezte meg.

„Az USR még mindig alternatívát jelent a romániai politikai színtéren, a szélsőségekkel szemben.

Úgy döntöttem, hogy lemondok az elnöki tisztségről, a pártban maradok, párttag maradok, és továbbra is keresni fogom a többi kollégával együtt, akik úgy vélik, hogy ennek a pártnak, ahhoz, hogy jövője legyen, és szerintem jövője kell, hogy legyen, fel kell frissülnie, újra kapcsolódnia kell a társadalomhoz, bátorságra van szüksége ahhoz, hogy felismerje korlátait, amelyeket az elkövetkező időszakban le kell küzdenie.

Cătălin Drulă, aki az Országos Elnökség legtöbb szavazatot kapott alelnöke, ideiglenes elnök marad, amíg a pártvezetés úgy nem dönt, hogy új elnököt választ.


Véleményem szerint ennél többre van szükségünk, és pontosan ezt javasoltam a programomban. Szerintem fontos lenne, hogy vita induljon a pártban. Nem hiszem, hogy a "business as usual" még mindig megoldás az USR számára, úgy gondolom, hogy vitát kellene indítani az alapszabály módosításáról is, amiről a legutóbbi kongresszuson megállapodtunk.

Remélem, hogy a tagok nem hagyják el a pártot, és maradnak, hogy harcoljanak a párt korszerűsítéséért, ott, ahol az alapszabály is korszerűsítésre szorul.

Szeretnék üzenni a támogatóinknak, azoknak, akik tanúi voltak a belső küzdelmeinknek ezekben a napokban, és elmondani nekik, hogy továbbra is hiszek abban, hogy a belső párbeszéd néha lehet keményebb, közvetlenebb, de ez az, ami életben tart egy pártot, olyan dolgok, amiket más pártoknál valószínűleg nem láttak, ez a belső nyugtalanság, ha jól csatornázzák, olyan pártot eredményezhet, amely a társadalmat képviseli
- jelentette ki a sajtótájékoztatón Dacian Ciolos.A Dacian Ciolos által kért és az USR Országos Tanácsának többsége által elutasított három nagy változtatás, amely miatt lemondott a pártelnök:

- Egy külső bizottság megalakítása, amely politikai javaslatokat készít elő és minisztereket nevesít az árnyékkormány számára. A Barna-csapat azt állítja, hogy ez nem törvényes

- A véleménynyilvánítással kapcsolatos szabálysértések miatti kizárások megszüntetése. Az USR régi csapata azt hangoztatta, hogy nincs ilyen jelenség, és hogy ez főként az alapszabályt be nem tartó tagok kizárásáról szól.

- Az USR főtitkárának leváltása, mivel az Dan Barnához közeli személy. Dacian Ciolos a leváltását kérte, annak ellenére, hogy a párt alapszabályzata szerint a funkcióra az Országos Elnökség tagjainak kétharmados többségével nevezték ki.

Ciolos radikális lépése a közte és az USR korábbi vezetői által irányított Országos Bizottság közötti feszültségek közepette történt. A két tábor, az USR és a PLUS között állandó súrlódások voltak. A G4Media forrásai szerint Ciolos azzal vádolta a volt USR-s vezetőket, hogy blokkolják kezdeményezéseit, míg azok őt hibáztatták a kezdeményezőkészség hiánya miatt.

A Ciolos által szorgalmazott reformok között a fő pontokon kívül szerepelt a párt alapszabályának módosítása, az árnyékkormány előkészítése, valamint az Országos Elnökség üléseinek átláthatóbbá tétele.

Ciolos azt is javasolta, hogy hívjanak össze rendkívüli kongresszust, és változtassák meg az alapszabályt, hogy a különböző kollégiumi testületek listáira történő szavazás arányos legyen.

Ezen túlmenően a Országos Bizottság megduplázását szorgalmazta (amelyet jelenleg a volt USR-tagok uralnak) a civil társadalom és az üzleti szféra képviselőivel, ami felhígította volna az Országos Bizottság hatalmát.

Dacian Ciolos lemondása az USR vezetőségéről újabb kérdést vet fel: mit fognak tenni azok a PLUS-tagok, akik az egyesülés előtt és a kongresszuson is őt támogatták?

Egyesek azt javasolták, hogy Dacian Ciolos cselekvési tervéről belső referendumot kellett volna tartani, nem pedig csak az Országos Elnökségen belül szavazni, ahol tudható volt, hogy azt el fogják utasítani.

Úgy tűnik, hogy az USR-en belüli hatalmi harc nem ért véget, és a két párt közötti összeolvadás sem. A konfliktus ezekben a napokban az egyik legélesebb, és akár a párt felbomlásához is vezethet.

A PLUS tagjai között ma nagy a bizonytalanság. Néhányan azt mondták, hogy ideje elszakadni az USR-től, új politikai projektet indítani, míg mások kerülték a gyors nyilatkozatokat.

A Dacian Ciolos által támogatott politikai tervezetet ellenző 14 név között volt Dan Barna, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Ionuț Moșteanu, Stelian Ion és Cristina Prună.

A Barna-tábor nem értett egyet egy 50%-ban párttagokból, 50%-ban pedig a civil társadalom és az üzleti élet képviselőiből álló bizottság létrehozásával, amely 2022 áprilisáig az Országos Elnökség és a Politikai Bizottság szintjén nyílt eljárás keretében alternatív jelölteket javasolna a kormányzati tisztségekre. Ugyanennek a bizottságnak - Dacian Ciolos szerint - a kormány szerkezetét kellett volna megvitatnia és véglegesítenie.

A Dacian Ciolos terve ellen szavazók ellenezték az USR főtitkárának leváltását is, ahogyan azt a pártelnök szerette volna. (G4media, Digi24, Szabad Európa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS