2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egyre több drón zavarja a romániai légiközlekedést

2022. február 09. 16:48, utolsó frissítés: 16:48

A drónok egyre nagyobb veszélyt jelentenek a légi közlekedésre: Romániában az elmúlt négy évben 30 esetben zavarták meg a repülőterek működését – derült ki az illetékes hatóságok részvételével megtartott kolozsvári munkamegbeszélésen.


A romániai polgári légiközlekedési hatóság adatai szerint az elmúlt négy évben 30 olyan eseményt jegyeztek fel Romániában, amikor drónok zavarták meg a repülőterek tevékenységét.

Az egyik ilyen incidens Kolozsváron történt. A Kolozsvár Aréna fölött repülő drónt a SMURD helikopteréből vették észre, a megengedett legtöbb 120 méter helyett 900 méter magasan, egy tiltott zónában. Az incidens kivizsgálása folyamatban van – tájékoztatott Remus Dogaru, a polgári légiközlekedési hatóság képviselője.

2018-ban két, 2019-ben tizenegy, 2020-ban hét és 2021-ben tíz hasonló incidens történt.

David Ciceo, a kolozsvári nemzetközi repülőtér igazgatója elmondta, találkozót fog kezdeményezni a térség dróntulajdonosaival, mert veszélyes a drónok légifolyosókon történő használata.

Azt is elmondta, hogy a tavalyi Untold fesztiválon négy olyan drónt észleltek a tömeg fölött, amelyekre nem volt reptetési engedély. (agerpres)

Címplapkép: illusztráció. Fotó: Pexels képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS