2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Munkahelyi zaklatás miatt fizet 25 ezer lejt a Puck Bábszínház volt igazgatója

2022. február 11. 18:38, utolsó frissítés: 2022. február 12. 11:32

Jogerős döntés született a Puck Bábszínház ügyében. Amalia Pecican volt román tagozatvezető felsőfokon megnyerte a pert, amelyet munkahelyi zaklatás miatt indított az azóta más oknál kifolyólag már menesztett Emanuel Petran Puck Bábszínház ex-igazgatója ellen.


A kolozsvári törvényszék a perköltség kifizetése (4 350 lej) mellett 25 000 lejes kártérítést ítélt meg a volt tagozatvezetőnek.

Amalia Pecicant tavaly kötelességszegés miatt menesztették. Pecican ezért is indított pert az intézményt ellen, a munkaszerződését felmondó határozat megsemmisítése érdekében. A bíróság ebben a perben született ítélete nem Pecicannak kedvezett, a mostani döntés tudatában kérheti annak felülvizsgálatát.

Emanuel Petran 2012-től 2021 májusáig volt a Puck Bábszínház igazgatója. A szakmai körökben jól ismert igazgató pozícióját a Kolozs Megyei Tanács ingatta meg.

Petrant ugyanis a volt magyar tagozatvezetők, Vadas László rendező és Urmánczi Jenő színész azzal vádolták meg, még múlt év augusztusában, hogy diszkriminálta a magyar tagozatot és annak tagjait. Bár a vádakat az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács és a Puck belső vizsgálata sem igazolta vissza, a megyei tanács alintézményei közé tartozó Puck Bábszínház igazgatója kisebb értékelést kapott a botránysorozata után igazgatói beszámolójára, akinek pozícióját így később Roșan Florian megbízott igazgató vette át.

Frissítés: csütörtökön egy másik Puck Bábszínházat érintő ügyben is döntés született. A Országos Diszkriminációellenes Tanács határozatát, miszerint nem érte diszkrimináció az a intézmény magyar tagozatának tagjait, a bíróság alap fokon visszadobta. A döntés tehát nem végleges, de könnyen lehet, hogy a későbbiekben ezt a kérdést is újra kell tárgyalni. A CNCD február 10-től számítva 15 napon belül fellebezhet a mostani döntés ellen.
-------------------------

A botránysorozatról többek között a Transindex is beszámolt, legutóbb ITT. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS