2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: Jóváhagyta a kormány a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

2022. február 14. 17:45, utolsó frissítés: 20:03

Frissítés: Jóváhagyta a kormány hétfői ülésén az igazságügyben elkövetett esetleges törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolásáról szóló tervezetet - jelentette be Dan Cărbunaru kormányszóvivő.


A tervezet értelmében az eddig a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálását az ügyészségek veszik át, a nyomozásokat az erre kijelölt ügyészek vezethetik. A jelenleg kivizsgálás alatt ügyek nyomozati anyagát a főügyészség elküldi az illetékes ügyészségeknek a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül - ismertette a főbb rendelkezéseket Cărbunaru.

A kormányszóvivő hozzátette, a főügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagjai, a legfelsőbb bíróság bírái, a főügyészség ügyészei, a táblabíróságok bírái, a táblabírósági ügyészségek ügyészei, valamint a katonai ítélőtábla bírái és az e mellett működő ügyészség ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása.

A táblabírósági ügyészségek ügyészei a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bírái, illetve az az ezek mellett működő ügyészségek ügyészei ügyében vizsgálódhatnak.

A tervezet megszabja továbbá az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyészek maximális számát és kijelölésük pontos eljárását is.

"A mai döntéssel mind a kormány, mind az igazságügyi minisztérium megerősíti abbéli eltökéltségét, hogy hatáskörén belül minden szükséges eljárást lefolytasson és tartani tudja a SIIJ felszámolására a kormányprogramban megszabott március 31-i határidőt" - fogalmazott Cărbunaru. (agerpres)

--------------------------------------------------------------------------
Az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezetet fogad el hétfői ülésén a kormány.

A tervezet értelmében a SIIJ megszűnik, feladatkörét az ügyészségek veszik át, de csak az erre kijelölt ügyészek vezethetik a nyomozásokat.

A kormányülésen egy olyan intézkedéscsomagot tartalmazó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet is elfogadnak, amely a lakosság központosított közüzemi hőellátásának folyamatosságát biztosítja.

Napirenden van továbbá egy határozattervezet, amely a Vonzó Románia program gyakorlatba ültetéséért felelős minisztériumközi bizottság megalapítását és működési elveit szabályozza. A Vonzó Románia program keretében jelölik ki azt a tizenkét idegenforgalmi és kulturális nevezetességet, amely az országos helyreállítási tervben is szerepel. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS