2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Aránytalanul csökken a vásárhelyi magyar osztályok száma?

2004. november 17. 16:24, utolsó frissítés: 16:24

Aránytalanul csökkentették az elmúlt hetekben történt marosvásárhelyi iskola-összevonások a magyar osztályok számát – ez ellen tiltakozik a város Rákóczi Szövetsége. Az osztályszám-csökkentés 30 magyar pedagógusi állás és négy magyar aligazgatói tisztség megszűnésével járt.

A négy pár iskola-összevonás közül legaggasztóbb a 6-os és 7-es iskolák esete, ahol eltérve a máshol alkalmazott vezető-kinevezéstől – a nagyobbik iskola vezetőségét is menesztették – eltávolítva ez által tisztségéből az egyetlen marosvásárhelyi magyar iskolaigazgatót.

– Megengedhetetlennek tartjuk, hogy 2004-ben, Marosvásárhelyen, ahol az etnikai arányok szerint az általános iskola igazgatók fele magyar nemzetiségű kellene legyen, az oktatói létszám racionalizálását a magyarság hátrányára hajtsák végre. Aggasztó, hogy a tanügyben tevékenykedő magyar politikusoknak és a politikusként tevékenykedő magyar tanügyiseknek mindezt nem sikerült meggátolniuk – írja a Marosvásárhelyi Rákóczi Szövetség.

Andrássy Árpád, a felfüggesztett igazgató versenyvizsgával nyerte el ezt állását, tehát jogilag még két évig kellene ellássa az igazgatói funkciót. Andrássy a marosszéki Székely Nemzeti Tanács politikusa, ezért leváltását a szövetség "megtorlási akciónak" minősíti. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS