2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

"Nem állampolgársághoz kötődik a magyar nyugdíj"

2004. november 22. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

A pártok közötti vitában az egyik sarkalatos pont a nyugdíj folyósítása a határon túli magyaroknak, ha kettős állampolgárokká válnak. A nyugdíjbiztosítási főigazgatóság vezetője a Duna TV Híradójának elmondta: a nyugdíj nem állampolgársághoz kötődik.


Többféle nemzetközi egyezmény befolyásolja ugyanakkor ezek kifizetését. Egyrészt, mivel Magyarország uniós tag, vonatkoznak rá az EU előírásai, más országokkal szociális egyezményei vannak, a volt szocialista országokkal pedig több évtizeddel ezelőtt megkötött szerződések vannak még érvényben. Ezek közül is kivétel Románia és Ukrajna, velük ugyanis jóval a rendszerváltás előtt olyan megállapodás született, hogy ha valaki nyugdíjasként áttelepül Magyarországra, a magyar szabályok szerint számolják ki a nyugdíját, sőt itt Magyarországon, a magyar nyugdíjkeretből fizetik ki azt. Eddig ezt a lehetőséget tömegesen nem használták ki, jelenleg 5500 Ukrajnából és 21 ezer Romániából áttelepült magyar állampolgárnak fizetnek ennek az egyezménynek az alapján nyugdíjat – nyilatkozta Barát Gábor.

Az összes többi országra ugyanakkor az érvényes, hogy mindenkinek ott fizetik ki a nyugdíját, ahol dolgozott. "Valaki akkor kaphat a magyar szabályok alapján nyugdíjat, ha megfelel a magyar nyugdíjbiztosítási szabályoknak: betölti az előírt korhatárt, megszerzi az előírt szolgálati időt, és a nyugdíj számításánál az irányadó időszakban, ami 1988-tól számítódik, az előírt keresete megvan" – fejtette ki a hivatal vezetője. ( duna tv híradó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS