2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 milliárd eurós környezetvédelmi EU-kötelezettséget vállal Románia

2004. december 10. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

A csatlakozási tárgyalások lezárásával Románia számos kötelezettséget vállalt, többek között azt, hogy a következő húsz évben 30 milliárd eurót költ környezetvédelemre. A környezetszennyezést csökkentő, az európai normákhoz igazodó környezeti körülmények kialakítását célzó beruházásokhoz a pénzt a költségvetésből és EU-alapokból teremtik elő.

Amennyiben az összeget a tárgyalásokon meghatározott módon használják fel, akkor a következő években a hazai folyóvizek tisztulhatnak lesznek, csökken az ipari szennyezettség, javul a hulladékkezelés helyzete, illetve az ivóvíz minősége.

Románia vállalta, hogy 2012 és 2017 között 129, európai színvonalú hulladéktárolót helyez üzembe. 2018-ig több mint 2500 településen korszerűsítik a víztisztító állomásokat. Az ivóvíz minőségének javítását célzó intézkedések határideje 2015.

A jelentősen szennyező vállalatokat is tekintélyes befektetésekre kötelezi a csatlakozás. A környezetszennyezés ellenőrzése és megelőzése érdekében több mint 195 ipari berendezést kell európai színvonalra hozni 2-9 évvel az ország csatlakozását követően, míg a nagy szennyezők esetében a határidő 3-8 év. (euro.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS