2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét fizetendő a Băsescu-útadó

2004. december 16. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Differenciáltan megint bevezetik január 1-jétől a Basescu-adóra keresztelt útadót. A fizetendő összeget a jármű szennyezési mutatói, a motor mérete és a gyártási év függvényében állapítják meg. E szerint az európai normáknak megfelelő káros anyagot kibocsátó személygépkocsik évi útadója 17 euró lesz, míg a nem eurokonform autóké 24 euró.

A kereskedelmi célra használt autókra is érvényes a rendelet, sőt tulajdonosaik az előző összegeknél magasabb adó fizetésére kényszerülnek. A jövő évtől a személyszállításra használt járművek is adókötelesek, az utánfutók használatáért is adózni kell.

A mikrobuszok tulajdonosai 204 és 216 euró közötti évi útadóra számíthatnak, míg a nagy buszok adója, ugyancsak az előző kritériumok alapján, 510, 450, illetve 390 euró. A 3,5 tonnás tehergépkocsik útadója 60–90 euró közötti lesz.

Az összeg az euró mindenkori árfolyama szerint lejben fizetendő. A szabálysértés a személygépkocsi törzskönyvének visszavonását is maga után vonhatja, visszaszerzéséhez az útadó kifizetését kell igazolni. (világgazdaság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS