2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkegyelmez Miron Cozmának utolsó intézkedésként Iliescu

2004. december 16. 13:06, utolsó frissítés: 2004. december 17. 12:28

Kegyelmet kapott Ion Iliescu elnöktől szerdán Miron Cozma, az 1990-es, 91-es és 99-es bányászjárás gyakorlati szervezője és vezére. Iliescu elnök hétfőig van még hivatalban. Cozma több ízben kért kegyelmet – a 18 évre elítélt szakszervezeti vezető érdekében legutóbb Adrian Păunescu szólalt fel.

Iliescu előbb 2001-ben utasította vissza Cozma kérvényét, majd 2003 június végén mégis úgy nyilatkozott, hogy túl szigorú a rá kirótt börtön. Ezután Cozma ismét kegyelmet kért, erre ismét elutasítást javasolt az igazságügy-minisztérium. Az elnök november eleje óta halogatta a döntést.

"Vén bolsevik, akit mélyen meghatároz kommunista múltja. Ő felel erkölcsileg a bányászjárásokért" – felháborodva így kommentálta az elnöki döntést Călin Popescu Tăriceanu, az ellenzék kormányfő-jelöltje. Több PSD-szenátor is úgy nyilatkozott, őket is meglepetésként érte a döntés. Az RMDSZ is megalapozatlannak tartja a lépést.

"Nincs tudomásom róla, nem tudok hozzászólni" – nyilatkozta a kegyelmi ügyről Adrian Năstase ma délben tartott sajtótájékoztatóján. A döntést az elnöki hivatal már továbbította a Hivatalos Közlönynek. A rendelet a megjelenés pillanatától jogerős. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS