2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Januártól 16%-os egységadó

2004. december 30. 15:06, utolsó frissítés: 15:11

Călin Popescu-Tăriceanu miniszterelnök szerdán bejelentette, kormánya jóváhagyta az egységes 16%-os adókulcs bevezetését mind a cégek (eddig 25%-os) profitadója, mind a korábban többlépcsős személyi jövedelemadó esetében. Az intézkedés január elsejétől lép érvénybe. A kormány ugyanakkor 1,5%-ról 3%-ra emelte a mikrovállalatok jövedelemadóját.

Tăriceanu korrekt és szükséges intézkedésnek nevezte a döntést, amely révén a lakosság csak nyerni fog. Hangsúlyozta, ezáltal is bizonyítják, hogy határozottak, és betartják valamennyi választási ígéretüket. Véleménye szerint az intézkedés új munkahelyeket teremt majd, és növelni fogja a gazdasági befektetések mértéket. Az új kormányfő egyúttal hadat üzent az adócsalóknak, és közölte, felkérte Ionuţ Popescu pénzügyminisztert, hozza meg a szükséges intézkedéseket az adócsalások megakadályozására.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint jóváhagyta-e az intézkedést a Nemzetközi Valutaalap is, a miniszterelnök elmondta, értesíteni fogják róla a nemzetközi szervezetet, de pénzügyi kérdésekben a kabineté a döntés joga. Tăriceanu hasznosnak nevezte az IMF-fel való együttműködés folytatását. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS