2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyurcsány Tariceanunak: közös múlt – közös felelősség

2005. január 04. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Gyurcsány Ferenc telefonon gratulált Calin Popescu Tariceanunak miniszterelnöki kinevezéséhez és sok sikert kívánt munkájához. A magyar kormányfő megerősítette, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan Magyarország a továbbiakban is aktívan támogatja Románia európai integrációját, és gyakorlati tapasztalatai alapján kész konkrét segítséget nyújtani az európai uniós tagságra való felkészülésben.


Gyurcsány kifejezte a magyar kormány határozott szándékát a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére, utalva arra, hogy Magyarország és Románia közös történelmi múltja egyben a jövőért viselt közös felelősséget is jelent. Ezt a közös felelősséget különösen kiemeli a két országban élő nemzeti kisebbségek sorsa iránti elkötelezettségünk - mondta a magyar kormányfő.

A beszélgetés során Gyurcsány Ferenc megemlítette a Verespatakon tervezett beruházás ügyét: arra kérte Tariceanut, értse meg a magyar fél érdekeltségét és fokozott érzékenységét a kérdésben.

A román miniszterelnök megerősítette, hogy a beruházás engedélyezése ügyében még nincsen végleges döntés, egyben ígéretet tett arra, hogy a döntés előtt nemcsak az érdekelt társadalmi-politikai csoportokkal, hanem a szomszédos országok kormányaival is érdemi konzultációt folytatnak majd. A magyar miniszterelnök végezetül hivatalos látogatásra hívta meg román partnerét, aki a meghívást elfogadta. (ma.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS