2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A petárdabehozatal ellenőrzését kéri a rendőrség

2005. január 04. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Javasolni fogja a petárdák és tűzijátékok forgalmazását és használatát szabályozó törvény módosítását a rendőrség, és újabb korlátozások bevezetését szorgalmazza, tekintettel a petárdák okozta sebesülések nagy számára és az orvosok figyelmeztetéseire – értesült a kolozsvári Szabadság. A rendőrség szerint azonban az intézkedések hatástalanok maradnak, ha e pirotechnikai termékek behozatalát nem szabályozzák.

A petárda- és tűzijáték-importőrök 2003 végéig csak rendőrségi engedéllyel kaphattak behozatali engedélyt, azonban 2003 decemberében a kereskedelmi tárca megszüntetett minden korlátozást, mivel az engedélyek akadályoznák a szabad áruforgalmat. A pirotechnikai termékek forgalmazásához szükség van a területi munkaügyi hivatalok jóváhagyására, valamint a megyei, illetve a fővárosi rendőrség fegyverekkel, robbanó- és mérgező anyagokkal foglalkozó szolgálatának engedélyére.

A törvények szerint a petárdákat csak december 27-31. között lehet forgalmazni, felhasználásuk csak december 31-én és január 1-én engedélyezett. Az előírások megszegése akár 25 millió lejes pénzbírság kiszabásával is büntethető, de a kihágásokat elkövetők száma így is magas. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS