2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többletet mutat a költségvetés

2005. január 04. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

A tavalyi első tíz hónap végén — a megszokott hiány helyett — 1,719 milliárd lej többletet mutatott a költségvetés. Az Economistul című gazdasági lap szinte hihetetlennek nevezte a többletet, az elmúlt évek deficitjei után.

Az első tíz hónap többletét elsősorban a vállalati nyereségadóból származó magasabb bevételeknek és a helyi költségvetéseknél fennmaradó többletnek tulajdonítják. A lap cikkírója szerint a többlet mindenképpen derűlátásra ad okot, és jó jelként értékelhető az uniós csatlakozás szempontjából is.

A kormány korábban azt tervezte, hogy 2004-ben a hazai össztermék (GDP) 2,1%-ára csökkenti a költségvetési hiányt a korábban tervezett 3 % helyett, az inflációt 9 %-ra tervezik mérsékelni a 2003. évi 14,1%-ról.

A Nemzetközi Valutaalappal nyáron jóváhagyott kétéves gazdasági program fő célja, hogy erősítse az ország folyó fizetési mérlegének az egyensúlyát, mérsékelje az inflációt, gyorsítsa a gazdasági növekedés ütemét és felkészítse az országot az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Románia az IMF-fel kötött megállapodás kapcsán reformokat helyezett kilátásba, egyebek mellett az energiaszektor átalakítását és privatizálását, illetve a költségvetés hiányának mérséklését. (szabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS