2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Takács: megoldható a kettős állampolgárság kérdése

2005. január 04. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Van lehetőség a kettős állampolgárság ügyének megoldására a népszavazás eredménytelenségétől függetlenül - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki csütörtökön Varga Attila parlamenti képviselő jogásszal, a magyar szervezet állampolgársági kérdésekben jártas szakértőjével Szabadkán lesz, a mini-MÁÉRT-on. Az értekezlet második napján, pénteken Markó Béla elnök is jelen lesz, aki a csütörtöki bukaresti kormányülés után utazik oda.


A zsúfolt belpolitikai program ellenére a legmagasabb szinten képviselteti magát az RMDSZ, mert a téma nagyon időszerű, fontos - mondta Takács Csaba, aki emlékeztetett, hogy az állandó értekezletnek van egy szabálya: hogy Magyarországnak a határon túli magyarokat érintő kérdésekben konzultálnia kell az érintett szervezetekkel.

A magyarországi parlamenti pártok feladata: törvényt alkotni a kettős állampolgárság ügyében is, mint ahogy ilyen kezdeményezése már volt az MDF-nek. Viszont a határon túli magyar szervezetek elvárják, hogy bevonják őket az előkészítés folyamatába - jelentette ki Takács Csaba.

Markó Béla elnök szerint a szabadkai értekezlet várhatóan egy állásfoglalással zárul. Ebben benne lesznek azok az elvek, amelyeket a határon túliak érvényesíteni szeretnének, de szükség lesz arra, hogy a magyarországi parlamenti pártok is egyeztessenek a kettős állampolgárságot illetően. Hiszen ha ez nem történik meg, a végeredmény épp olyan siralmas lesz a határon túli magyar közösségek számára, mint amilyen az eredménytelen népszavazás volt - nyilatkozta az RMDSZ elnöke. (mro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS